Taalachterstand

Instagram-poëzie als leesoffensief voor de jeugd

Adriaan van Dis in 2015. Beeld ANP
Adriaan van Dis in 2015.Beeld ANP

Adriaan van Dis is misschien 73, maar als hij de jeugd moet enthousiasmeren, doet hij zijn stinkende best dat in hun taal te doen. “Als je ertoe wilt doen en de fokking wereld wilt snappen, dan moet je lezen”, zegt hij in een trailer op Taalbaas.nu, een website waar jongeren met een leesachterstand sinds donderdag gratis workshops kunnen volgen.

Taalbaas.nu is het antwoord op een opiniestuk in de Volkskrant begin juni. Daarin stelden 250 schrijvers, leraren, theatermakers en leesbevorderingsorganisaties dat deze zomer het uitgelezen moment zou zijn voor een corona-leesoffensief. “Jongeren met leesachterstand zijn door de coronacrisis nog verder achteropgeraakt. Professionele verhalenvertellers zitten noodgedwongen zonder publiek thuis. Breng ze bij elkaar.”

De bezorgdheid is te begrijpen. Een kwart van de Nederlandse 15-jarigen is te slecht geletterd om een brief van school of de overheid te begrijpen. Daarbij vindt 40 procent dat lezen tijdverspilling is.

Het is de vraag of Van Dis hen van gedachten zal doen veranderen. De workshops worden dan ook gegeven door een bonte verzameling woordkunstenaars – van schrijvers als Maartje Wortel en acteurs als Melody Klaver, tot cabaratiers als Stefano Keizers en spoken word-artiesten als Jörgen Gario. Sommige workshops hebben generieke, inwisselbare namen (‘De verhalen liggen op straat’ of ‘Goede verhalen liggen voor het oprapen’). Maar andere workshops zijn goed op jongeren afgestemd (‘Van je Whatsappjes naar een verhaal of gedicht’ en ‘Instadichten als een baas’).

Gaat het project wat uithalen? De passie van de initiatiefnemers spat ervan af. Maar het moet nog blijken of tieners zin hebben zich deze zomer te laten bijscholen, in plaats van uit te gaan met vrienden die ze door corona weinig hebben gezien.

Lees ook:

Een boek lezen? Pure tijdverspilling, vinden de Nederlandse jongeren

De leesvaardigheid van Nederlandse jongeren daalt hard in vergelijking met andere landen. De Stichting Lezen en Schrijven vindt dit alarmerend en onderwijsministers roepen op tot een leesoffensief. Is dat genoeg?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden