soap&co

Inmiddels krijgt ook de jetset last van vliegschaamte

Emma Thompson demonstreert voor het klimaat in Londen. Beeld AFP

De Britse actrice Emma Thompson is voor het klimaat en tegen vliegen. Maar ze moet natuurlijk wel naar Hollywood, en dan zit ze liever liever niet economy-class. Dus is ze een eersteklas hypocriet, roepen de tabloids.

Ja kinderen, ooit was het een grote eer gerekend te worden tot de jetset. Inderdaad, dat betekende zoiets als ‘de vliegclub’; een los-vaste verzameling van de rijkste, mooiste, meest getalenteerde mensen op aarde die zich in door straalmotoren aangedreven vliegtuigen verplaatsten van New York naar Rio, het huwelijk van de sjah van Perzië of het strand van Saint-Tropez.

Die tijden zijn nogal voorbij. Vliegschaamte bekruipt ons allen, en terecht, want de planeet heeft het zwaar. Een beetje celebrity zet zich tegenwoordig in voor het behoud van de natuur. De Britse top-actrice Emma Thompson vindt dat we veel minder moeten vliegen en het zou het milieu en onszelf ook goed doen als we minder vlees aten. In het paasweekend liep ze voorop in de Extinction Rebellion, een grote klimaatdemonstratie die ruim een week delen van het Londense centrum platlegde. In een praktische tuinbroek gestoken sprak Emma tot de veelal jonge demonstranten, die zelfs het voornemen hadden op te trekken naar luchthaven Heathrow.

Toen al merkten kritische stemmen op dat de actrice daar een dag eerder was geland in een vliegtuig uit Los Angeles waar ze haar zestigste verjaardag had gevierd – extravagant, want ze woont in de Londense wijk Hampstead. “Sorry hoor”, reageerde Emma. “Mijn werk brengt nu eenmaal met zich mee dat ik soms moet vliegen. Ik doe het al een stuk minder dan vroeger. En ik plant bomen ter compensatie.”

Emma Thompson vindt dat we minder moeten vliegen en minder vlees moeten eten. Beeld EPA

Daarmee had ze de klimaatsceptische tabloids op een spoor gezet. En ja hoor, afgelopen weekend hadden ze haar te pakken. Ze werd gesnapt in de superdeluxe first class van een British Airways-toestel op weg naar New York. In haar privécabine nipte ze van een glas Laurent-Perrier champagne en prikte in een bordje carpaccio.

De kop was snel bedacht: ‘Eersteklas hypocriet’. De Daily Mail rekende voor het eerst in zijn bestaan razendsnel een ecologische voetafdruk uit. Zo’n exclusieve, ruime zitplaats in een vliegtuig (een ticket kost 18.000 pond) is natuurlijk veel schadelijker dan een krap stoeltje in economy: twee ton koolstofdioxide werd er uitgestoten om de ‘champagne-socialist’ de Atlantische Oceaan over te krijgen. En het methaangas dat de koe op het bord van ‘de levenslange Labourstemmer’ had afgescheiden tijdens haar leven, was een nog veel schadelijker broeikasgas, wist de rechtsige krant te melden.

Klimaatactivist Leonardo DiCaprio vloog het liefst in privévliegtuigen. Beeld ANP Kippa

Emma is natuurlijk niet de enige beroemdheid die makkelijk verstrikt raakt in een warboel van goede bedoelingen, praktische bezwaren en een royale dosis wereldvreemdheid. Van haar collega Leonardo DiCaprio weten we dat hij zich oprecht, en al heel lang, zorgen maakt over de teloorgang van de planeet. Zelfs toen hij zijn langverwachte Oscar won, vroeg hij in zijn dankwoord aandacht voor het klimaat. Toch maakte hij het nog bonter dan Emma: hij vloog altijd in privé-jets. Daarop kwam zoveel kritiek dat hij zich begin dit jaar in zware vermomming waagde aan een ordinaire lijnvlucht, tussen onbekende passagiers, vanaf een regulier vliegveld.

Ach, de lijst is makkelijk aan te vullen. Maar laten we even in de spiegel kijken. Ook wij hebben, naast grote zorgen over de smeltende polen en een berg duurzame principes, regelmatig een waterdicht excuus om in een vliegtuig te stappen. Toch?

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco zijn artikelen terug.

Lees ook: 

De openbare orde verstoren is voor actiegroep Extinction Rebellion de enige manier

De Britse beweging Extinction Rebellion krijgt internationaal navolging. Deze activisten verstoren de openbare orde en eisen klimaatrevolutie. Wat is dit voor een groep? Trouw keek mee bij de Nederlandse tak.

De Zweden raken in de ban van vliegschaamte en klimaatangst

Vliegen in Zweden begint langzamerhand taboe te raken. Het woord vliegschaamte vat de nieuwe trend samen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden