Review

Ingehouden debuut over een conciërge

Regie: Enrique Rivero. Met Nolberto Oria, Nancy Orosco. In 3 filmtheaters

De hiërarchische verhouding tussen huishoudelijk personeel en de ’meneer’ of ’mevrouw’ kent zoveel ingewikkelde onderstromen dat het al vele fraaie psychologische studies heeft opgeleverd, in theater, literatuur en film. Van ’De meiden’ van Jean Genet tot aan het recente ’De laatste dagen van Emma Blank’ van Alex van Warmerdam.

In de films over de relatie tussen de rijken en hun personeel is het te onderhouden huis vaak ’het kind’ in de verhouding, het strijdterrein ook, want tenslotte zowel het bezit van de baas als het territorium van de bediende. Dat is zeer zeker zo in ’Parque Via’, het met de Gouden Luipaard bekroonde heldere, mooi ingehouden filmdebuut van de Mexicaanse filmer Enrique Rivero. Amateur-acteur Nolberto Oria – in het echte leven ook conciërge – speelt de rol van Beto, een conciërge in een leeg, chique huis in Mexico-stad.

Beto vult zijn dagen met dweilen, stofzuigen, stoffen, gras maaien. Hij heeft nauwelijks contact met de buitenwereld. Het geluid van de voortrazende stad is alleen op afstand aanwezig. Van tijd tot tijd komt de ’senora’ langs met wat opdrachten.

Ook al zijn de rollen helder in hun ontmoetingen, de dwangmatige routine van Beto’s handelingen laat zien dat dit huis in de ervaring van de conciërge al lang niet meer van zijn mevrouw is. Hij is ermee vergroeid, het is zijn leven. Op een dag komt het bericht dat het huis wordt verkocht.

Enrique Rivero legt de nadruk op isolement en vervreemding. Deze man in dit lege huis bestaat alleen nog in de routine van zijn handelingen. Een routine die spannend blijft omdat je voelt dat ze zich van de werkelijkheid heeft los gemaakt en dat dat niet kan duren. Het einde is onverhoeds en schokkend, maar balanceert ook heel mooi op die grens tussen waanbeeld en werkelijkheid, en is daarin volstrekt geloofwaardig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden