Infantiele zeeslagen

De geschiedenis van de stichting, bloei en ondergang van de eerste multinational ter wereld heeft zoveel boeiende facetten en omvat zoveel avontuurlijkheden, dat reeds lange tijd reikhalzend werd uitgekeken naar de verschijning van de eerste cd-rom over dit typisch Nederlandse onderwerp. Dat moet toch 'kat in het bakkie' zijn, zou je denken: een sprankelende multi-media-tour waarin de Heren XVII, zielverkopers, de Oostindiëvaarders, de rede van Texel, verversingspost Kaap de Goede Hoop, bestemming Batavia of de Coromandel-kust (India), scheurbuik, dodo's op Mauritius en nog zo wat zaken aan de orde komen, om niet te vergeten heer Bontekoe die met schip en al de lucht in vloog en het er nog levend van af bracht ook.

Helaas, het mocht niet zo wezen. De pas verschenen cd-rom VOC, heersers der zeven Zeeën blijkt een kat in de zak voor de somma van 99 gulden 95 te zijn. De illustratie op de voorzijde van de cd-rom-doos is werkelijk niet om aan te zien (ontwerp van ene J. Krüger). De bijgesloten handleiding bestaat uit niet meer dan een armzalig vod.

Het spel zelf biedt 1 tot 4 deelnemers weinig meer dan bij beurten wat geschuif met scheepjes van de elkaar beconcurrerende zeemachten Nederland, Engeland, Spanje en Portugal op een wereldkaart, af en toe afgewisseld met een infantiel gepresenteerde zeeslag die voorbij is voordat je tot drie kunt tellen. Teksten die in beeld komen bevatten spelfouten die bijna tot plaatsvervangende schaamte leiden: proviant; de vijand is ontmoedigt. En tot overmaat van ramp klinkt onderhand uit de multi-media-boxen een muziekje dat dermate hardnekkig doorzeurt, dat de lust je bekruipt om de makers van deze cd-rom eens aan de mast te binden en flink door te zagen. Over de presentatie van onjuiste historische gegevens in het spel zwijgen we hier maar. In 1602 reeds varen naar een havenplaats die Batavia heet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden