Roofkunst

Indonesische experts: Nederland gaf de verkeerde kris terug

De Indonesische president Joko Widodo en zijn vrouw, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij een vitrine met de kris die Nederland heeft teruggegeven. Beeld AP
De Indonesische president Joko Widodo en zijn vrouw, koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij een vitrine met de kris die Nederland heeft teruggegeven.Beeld AP

De traditionele dolk van de Indonesische prins Diponegoro, die Nederland vorige maand aan Indonesië overhandigde, is misschien niet de echte dolk.

Eric Brassem

De kris werd vorige maand in Jakarta aan de pers getoond tijdens de ceremonie waar koning Willem-Alexander excuses aanbood aan president Joko Widodo voor Nederlandse ‘geweldsontsporingen’.

Indonesische experts menen dat de kris van een ander type is dan die van Diponegoro, zo meldt het Indonesische tijdschrift Tempo. Het Nationaal Museum in Jakarta ziet er voorlopig vanaf om de dolk tentoon te stellen in een vitrine met andere regalia van Diponegoro (1785-1855), die een in bloed gesmoorde opstand leidde tegen de Nederlandse koloniale autoriteiten en in Indonesië geldt als vader des vaderlands. “We willen niet dat erfgoed van een held als Diponegoro onderwerp is van een controverse”, zegt museumdirecteur Siswanto in Tempo.

De dolk was in het bezit van het Museum Volkenkunde in Leiden. Nederland beloofde al in 1975 de kris aan Indonesië terug te geven, maar die was decennialang zoek; verdewenen tussen tientallen andere krissen. Het Leidse museum herstartte in 2017 een onderzoek, waarbij Nederlandse en Indonesische experts vaststelden welke dolk die van Diponegoro was. Maar na publicatie van foto’s brak in Indonesië daarover debat los.

Lees ook:

Nederland geeft ‘verloren’ kris terug aan Indonesië

De kris van de ‘Willem van Oranje’ van Indonesië is weer terecht. Nederland heeft de dolk teruggeven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden