DoenOksigen

Indisch verleden, tastbaar gemaakt

null Beeld

Het verhaal rond het ooit duurste Haagse huis op Funda vormt het uitgangspunt van een audiotour van de Haagse theatergroep Firma Mes.

Toen de groep research deed voor de tour stuitte die op dit huis vlakbij de Haagse Archipelbuurt, ooit het hoofdkantoor van een suikerfabriek in het verre Yogyakarta. Het was in bezit van een vooraanstaande koloniale familie uit Nederlands-Indië.

Vanaf half september kan wie wil deze tour, die eindigt in de buurt van dit huis, meebeleven in een kleine groep, wandelend met een koptelefoon langs het Indische verleden dat in Den Haag nog zo tastbaar is. Regisseur Thomas Schoots heeft het over ‘ons Indische verleden’. “Omdat het ons collectieve verleden is. We laten in de tour stemmen horen die passen bij alles wat je onderweg passeert. Stemmen van jonge en oude mensen met een Indische achtergrond­­, van een nazaat van die Haagse koloniale familie en van tal van ogenschijnlijk willekeurige mensen die reflecteren op wie zij zelf zijn en waarom.” Onderweg zijn ook live optredens te zien.

Regisseur Schoots, zelf zoon van een Indische moeder, hoorde nooit iets over het verleden van zijn familie. Zijn moeder kwam op haar tweede naar Nederland en heeft zelf geen herinneringen aan die tijd. Hij hoorde thuis soms hooguit wat flarden. “Dat mijn oom als jochie de loop van een pistool tegen zijn hoofd kreeg, en mijn opa en oma zo gedwongen werden hun huis en bezittingen achter te laten bijvoorbeeld.”

Audiotour Oksigen, door Firma Mes van 15/9 t/m 10/10. Duur: ruim een uur. Kaarten: firmames.nl. Beginlocatie: Beeld en geluid Den Haag, eindpunt Van Stolkpark.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden