FilmrecensieZe noemen me baboe

Indië-kroniek ‘Ze noemen me baboe’ is een unieke en ontroerende belevenis

De Javaanse baboe Alima met Jantje, de baby voor wie ze als haar eigen kind zorgt.

Ze noemen me baboe
Regie: Sandra Beerends
★★★★☆

In de publieks-top-10 van het documentairefestival Idfa prijkt ‘Ze noemen me baboe’ op de vierde plaats. De documentaire van Sandra Beerends over Nederlands-­Indië is daarmee de hoogstgewaardeerde Nederlandse film van het festival. Volkomen terecht.

Beerends brengt het koloniale leven in Nederlands-Indië tot leven door het verhaal te vertellen van de baboe, het kindermeisje dat voor Nederlandse families werkte. Beerends, die zelf een Indische achtergrond heeft, deed daarvoor jarenlang onderzoek in (film)archieven. Ook tekende ze de verhalen op van baboes en hun nazaten, om al dat historische materiaal te comprimeren in de vertelling van de Javaanse Alima. 

Het is een unieke en ontroerende belevenis om door de ogen van de baboe (ba = mejuffrouw, boe = moeder) naar Nederlands-Indië te kijken, de Japanse bezetting en uiteindelijk ook de ­Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, inclusief politionele acties.

Inzicht in haar dromen, angsten en verlangens

Omdat we Alima, via een vertelstem, met haar jonggestorven moeder horen praten, krijgen we inzicht in haar dromen, angsten verlangens. Alima gaat mee op een lange bootreis naar Nederland, ziet voor het eerst sneeuw, hoort voor het eerst het woord soevereiniteit, en moet terug in Indonesië toezien hoe ‘haar Hollandse familie’ onder de Japanse bezetting in kampen terechtkomt. Ook Alima verliest alles, haar huis, haar werk en Jantje, de baby, voor wie ze als haar eigen kind zorgde. 

Prachtig is deze Indië-kroniek. Wat een rijkdom aan beelden is er overgeleverd, en wat heeft Beerends het perspectief van de baboe ingenieus verwerkt in het verhaal.

Te zien op het documentaire festival IDFA en vanaf vandaag ook in de bioscoop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden