Review

Indianenloop

Tereza Bouckova, 'Indianenloop', vert. Edgar de Bruin, uitg. Wereldbibliotheek, - f 29,50.

Bouckova is het derde kind van 'Indiaan', in werkelijkheid de bekende Praagse dissident Pavel Kohout, schrijver, prominent woordvoerder van de 'Praagse Lente' en ondertekenaar van Charta '77.

Voor de ik-persoon vormt de vader het noodlot. Hij is de grote afwezige, die door zijn status non-grata haar maatschappelijke loopbaan in de weg staat. Tevergeefs probeert ze zijn aandacht te trekken met een aantal verwoede pogingen toegelaten te worden tot de toneelacademie. “Misschien was ik voor hem niet eens driedimensionaal. Hij telde bij het aantal van twee nog een derde op en bij de post alimentatie boekte hij me als een cijfer.” Als Bouckova met 'Indianenloop' wraak wilde nemen op haar vader dan is ze daar in geslaagd, want hij is weinig gelukkig met het boek. Wraak was echter niet de enige motivatie om de roman te schrijven.

Er is meer menselijk leed in 'Indianenloop'. In het tweede deel beschrijft Bouckova op indringende wijze de drie miskramen en haar obsessie voor een kind. Als ze het boek tot dit deel had beperkt, was er een heel andere recensie verschenen. Want deel drie waarin ze het lot van haar werkende moeder - een lot dat ze met zoveel vrouwen deelt - verwoordt, is uitermate vervelend. Niet alleen omdat het thema weinig origineel is uitgewerkt maar ook omdat het hebben en houden van een man het enige is wat de last van de dagelijkse sleur dragelijk schijnt te maken. Origineler is het laatste deel, waarin de auteur de verbondenheid met haar twee adoptiekinderen beschrijft. Hier is het wederom de toon die stoort. “Je bent zuur. Je bent altijd zuur!” zegt haar man. Ondanks de lamlendige indruk die 'Indianenloop' achterlaat, heeft Bouckova wel laten zien dat ze kan schrijven. En zo heeft ze dan toch de aandacht van haar vermaledijde vader weten te trekken. In tegenstelling tot hem heeft ze echter weinig te melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden