Boekrecensie

In zijn thrillerdebuut blijkt de scriptschrijver van ‘The Killing’ als romanschrijver net zo goed

null Beeld

Er was wat moed voor nodig voor het schrijven van ‘Oktober’. Søren Sveistrup is bedenker van de populaire serie ‘The Killing’, die een kleine rage ontketende compleet met breipatronen voor Sarah Lund-truien en slapeloze nachten van het bingewatchen.

Monique de Heer

Na drie seizoenen vertrok heldin Lund met onbekende bestemming en zette Sveistrup zich aan het schrijven van een boek waarbij iedereen zich natuurlijk gaat afvragen of dat net zo goed is als ‘The Killing’. De lat ligt hoog.

Sveistrup maakt in ieder geval niet de fout een nieuwe Sarah Lund op te voeren. Naia Thulin is weliswaar een gedreven rechercheur, maar minder solitair. Ze krijgt hulp van een in Den Haag gestationeerde Deen, Hess, die tijdelijk naar Kopenhagen is overgeplaatst. De eerste moord die ze moeten onderzoeken is gruwelijk: een naakte vrouw zit dood tegen een paal in de tuin. Haar rechterhand is geamputeerd terwijl ze nog leefde. Vanaf een schommel kijkt een kastanjemannetje (hoofd en lijfje van kastanjes, armpjes en beentjes van luciferhoutjes) gemeen toe.

Op dezelfde dag begint minister van sociale zaken Rosa Hartung aan haar eerste werkdag na een jaar afwezigheid. Precies een jaar eerder werd haar twaalfjarige dochter Kristine ontvoerd. Er is een dader gepakt en berecht, maar van het kind is nooit meer een spoor gevonden. De man heeft ook bekend, maar kan zich niet herinneren wat hij met het lijk heeft gedaan.

Omslag 'Oktober' Beeld
Omslag 'Oktober'

Nog een vrouw wordt vermoord en nu zijn haar beide handen geamputeerd. Weer kijkt een kastanjemannetje toe. Na onderzoek blijkt een gedeeltelijke vingerafdruk van het verdwenen meisje op het mannetje te staan. Wat aanvankelijk een eenvoudige moord leek, wordt ingewikkeld vanwege die vingerafdruk. De man die veroordeeld is voor de ontvoering van Hartungs dochter blijft bij zijn bekentenis.

Het wordt Thulin en Hess duidelijk dat er in het onderzoek iets niet klopt. Er knaagt iets, maar wat? Dat maakt ‘Oktober’ gelaagd en spannend. Sveistrup weet ook op papier te intrigeren. De hoofdpersonen, vooral Hess, zet hij neer als onafhankelijke denkers. De ontknoping valt daarom wel een beetje tegen, die is minder geloofwaardig. Maar dat doet er eigenlijk niet zoveel meer toe als je 500 bladzijden geboeid aan een stuk door hebt gelezen.

Oordeel: Gelaagd, spannend, ontknoping valt tegen

Søren Sveistrup
Oktober
AW Bruna; 542 blz. €18,99

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden