In VS bepaalt de binnenlandse politiek buitenlands beleid

Vanzelfsprekend komen verschillende weekbladen terug op het verwerpen door de Amerikaanse Senaat van het kernstopverdrag. Met name het Amerikaanse Time doet dat in termen die aan de wapenwedloop ontleend zijn. 'Nucleaire ontploffingen', 'wederzijds verzekerde vernietiging' en 'radioactieve fallout'.

Johan ten Hove

Maar Time beschrijft dan niet de verhouding tussen de beide grote mogendheden in de Koude Oorlog, maar die tussen het Amerikaanse Congres en president Bill Clinton. Verhoudingen die sinds de pogingen van de Republikeinen Clinton vanwege het Monica Lewinsky-schandaal aan de dijk te zetten, vergiftigd zijn. Clinton heeft niet alleen een verschroeide aarde áchter zich gelaten, hij heeft de aarde vóór zich ook verschroeid.

Waarmee Time suggereert dat de Republikeinen in de Senaat nu hun gram hebben gehaald op een president die ze grondig haten, maar die ze 8 maanden geleden niet konden afzetten. Newsweek, ook Amerikaans, is voorzichtiger en zegt dat het Verdrag voor een algeheel verbod op kernproeven vooral een symbolische betekenis heeft. Om vervolgens uit te leggen hoe belangrijk die symboliek is. Tal van landen kijken immers naar de VS, de grote nucleaire mogendheid. Ze hebben afgewacht of dat land een verdrag, gericht op meer internationale veiligheid, waar al 40 jaar over wordt gepraat en dat achtereenvolgende Amerikaanse regeringen hebben nagestreefd, ook zou ratificeren.

Nu dat niet is gebeurd, is het gevaar van een plotselinge kernoorlog niet meteen groter geworden. Ook niet het gevaar dat een boel landen plotseling verborgen wapens gaan testen. Maar wel dat de wereld er niet langer op kan vertrouwen dat Amerika de internationale veiligheid van groter belang acht dan binnenlandse partij-ruzies. En dat, laat Newsweek de vroegere nationale veiligheidsadviseur, Brent Scowcroft, zeggen, is niet goed voor het Amerikaanse leiderschap.

Het Duitse weekblad Der Spiegel en de Britse The Economist zijn helder: De Senaat heeft laten zien dat de buitenlandse politiek van de grote mogendheid wordt beheerst door binnenlandse en partijpolitieke overwegingen. Der Spiegel 'bewijst' dat door te wijzen op de vreugde in het kamp van de komende Democratische presidentskandidaat Al Gore, de huidige vice-president: hebben ze eindelijk een verkiezingsthema waarmee de de Republikeinen om de oren kunnen slaan. Binnenlandse politiek dus.

De meeste bladen kijken ook nog even naar de coup in Pakistan, keuren die niet goed, maar melden wel dat de afgezette premier Nawaz Sharif, hoewel formeel democratisch gekozen, geen democraat was. De commentator van The Economist kon zelfs een gevoel van nostalgie niet onderdrukken: ,,De tv ging op zwart, toen kwam er marsmuziek tegen een achtergrond van marcherende soldaten. . . en daarna een man in uniform die zei dat hij het allemaal deed omdat hij het beste met het land voorhad. De hele wereld zei bezorgd te zijn, inclusief dat toonbeeld van democratie China. Militaire coups komen dezer dagen niet zo veel meer voor.'' De nieuwe baas in Pakistan, generaal Pervaiz Musharraf, krijgt drie adviezen, waarvan het laatste luidt: ga terug naar de kazerne.

Voor wie dacht dat de bevolking in Amerika voor de helft bestond uit mensen die zich suf joggen en voor de andere helft uit mensen die veel te dik zijn en dat hebben geaccepteerd, komt Time met een verhaal dat stelt dat een derde van de mensen in de Europese Unie overgewicht hebben en dat 10 procent zwaarlijvig is. En dat het snel erger wordt. In Nederland lijdt 8,4 procent van de mannen en 9,3 procent van de vrouwen eraan en de Europese regeringen doen er maar niks aan.

Die Zeit ten slotte kijkt wat Duitsers van Wim Kok kunnen leren en dat is uithoudingsvermogen, ook in tijden dat de partij de ene na de andere verkiezingsnederlaag lijdt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden