null Beeld

De SerieTrom

In ‘Trom’ kondigen de kliffen op de Faeröer de moord al aan

Ulrich Thomsen schittert minder dan in de film Festen maar acteert, samen met zijn collega-actrice Maria Rich, nog altijd goed in de thrillerserie Trom.

Edwin Kreulen

Dit jaar wordt hij zestig, de Deense acteur Ulrich Thomsen die vooral bekend werd van het familiedrama Festen waarin hij de zoon speelt die het grote familiefeest op zijn kop zet met een dramatische speech over zijn kindertijd. Die film is alweer een kwart eeuw oud, maar Thomsen bezit nog steeds zijn bijzondere blik. Hij oogt gekweld en opgejaagd, maar kan op bijna emotieloze toon de meest duistere dingen bespreekbaar maken, niet gehinderd door sociale conventies of door angst voor gezagsdragers.

Deze talenten mag hij opnieuw inzetten: niet meer als zoon, maar als vader. Dat kan in de thrillerserie Trom. Nederlandse kijkers die de zes delen vorig jaar misten op Canvas, kunnen hem nu online of op dvd bestellen. En dat is best de moeite waard. Thomsen speelt de oudere onderzoeksjournalist Hannis Martinsson. Hij woont in Denemarken, maar zijn verleden op de Faeröer haalt hem in de eerste aflevering direct in. Hij ontvangt op zijn mobiele telefoon een filmpje dat is opgenomen door een jonge milieuactiviste op deze eilanden, nog steeds verbonden aan Denemarken. Het is te vroeg om veel te verklappen, maar het klemmend beroep dat de activiste op hem doet heeft dan wel te maken met de natuurbescherming, maar vooral ook met het persoonlijk leven van Martinsson. En met een geheim.

Al snel rijdt de journalist in een huurauto de halve eilandengroep rond, meestal onder grijze en dreigende luchten, over smalle weggetjes, dicht bij steile rotsen langs de kust. En al snel zijn die rotsen het toneel van een misdaad. Martinsson moet die oplossen, tegen de belangen in van zijn eigen familie. Thomsen speelt het allemaal vakbekwaam en overtuigend, maar de echte Festen-fan zal toch de intensiteit missen van een kwart eeuw terug. Ook al zoomt de camera herhaaldelijk langer op zijn gezicht in. De ster is ouder en rustiger geworden, hoewel het ook te maken kan hebben met het script en de productie: goed gedaan, maar niet verrassend.

Ook al zo’n gekweld personage

Maar er zijn meer veelzijdige thrilleracteurs in Denemarken, ook op de kleine Faeröer. De rol van hoofdverdachte Ragnar – veel te rijk en veel te slijmerig, maar ook kwetsbaar – wordt sterk ingevuld door een acteur die werd geboren op het eiland, Olaf Johannessen. Tot nu toe speelde hij vooral kleinere rollen in Deense succesproducties. Net als actrice Maria Rich, die in deze serie politie-inspecteur Karla Mohr speelt. Ook al zo’n gekweld personage, een politievrouw die fanatiek jaagt op de dader in de moordzaak en daarbij uiteraard, naar beproefd Scandinavisch recept, ook afstevent op ernstige privéproblemen. De regelmatige close-ups van haar gezicht werken wél verrassend goed.

Maar misschien is het ook niet realistisch om te verwachten dat een acteur als Thomsen altijd zo uitzonderlijk goed is als destijds in Festen. Goed blijft hij wel en de belofte van een tweede seizoen is dan ook prettig. Ook al maakt die belofte het eind van dit eerste seizoen minder krachtig. En voor wie sowieso geen genoeg kan krijgen van Thomsen, is ook het tweede deel van de thrillerserie Face to Face nog te bekijken via NPO-Plus of Lumière. Met een kleinere rol van Thomsen, maar opnieuw een forse Deense sterrencast. Doordat deze acteurs elkaar in het eerste seizoen snel afwisselden, werd het verhaal niet zo indringend als dat van Trom. Laat staan van Festen, uiteraard.

Trom, zes delen van drie kwartier, online of op DVD te verkrijgen bij Lumière.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden