Soap&Co

In tijden van #MeToo is een prijs winnen opeens een risico geworden

Harvey Weinstein bij de uitreiking van de Academy Awards in 2017.Beeld REUTERS

Een Oscar? Nou, laat maar even. Diverse prijswinnende acteurs werden meteen beschuldigd.

Acteur William H. Macy deed nog zó zijn best: hij sprak schande van het seksisme in Hollywood en de ongelijke betaling van vrouwelijke collega’s, nadat hij zondag een SAG-award in ontvangst had mogen nemen, een prijs die wordt toegekend door collega-acteurs. Hij steunt #MeToo, hij wil een betere wereld voor zijn dochters.

Williams ‘geweldige’ echtgenote, actrice Felicity Huffman, zet zich in voor Time’s Up, de beweging die van Hollywood een veiliger plek moet maken voor vrouwen. En William doet aan zelfonderzoek: “Ik ben met een groep mannen bij elkaar gekomen om te praten. Dat is goed voor ons. Mannen praten te weinig”, zei hij. “Het is niet eenvoudig om man te zijn, vandaag de dag.”

Overzichtelijk

Misschien had hij toch beter zijn mond kunnen houden, als man. Op de sociale media werd onmiddellijk zijn hoofd geëist. Mannen hebben het he-le-maal niet moeilijk, luidde de kritiek. Vrouwen hebben het moeilijk. We hebben daders en slachtoffers, laten we het vooral overzichtelijk houden.

Oké, oké, mannen hebben het dus beslist niet moeilijk in Hollywood, ze kunnen zich voorlopig alleen beter een beetje gedeisd houden. Een prijs winnen is – met alle aandacht die dat genereert – een riskante aangelegenheid. En er worden momenteel heel veel prijzen uitgedeeld.

Nadat Aziz Ansari een Golden Globe had gewonnen, meldde zich een anonieme vrouw die zich Grace noemt met een verhaal over haar mislukte date met de acteur en de slechte seks die ze achteraf gezien liever niet had willen doorstaan. Van dwang of geweld was geen sprake geweest, ze was niet gedrogeerd of zo. Ze was gewoon boos en vond dat Aziz zich publiekelijk moest verantwoorden. De acteur besloot, door alle commotie die volgde, niet naar de SAG-awards te gaan – hij was genomineerd.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

William H. Macy met een Screen Actors Guild-Award, uitgereikt op 21 januari van dit jaar.Beeld AFP

James Franco won ook een Golden Globe. Terwijl hij zijn dankwoord sprak, twitterde actrice Ally Sheedy: ‘James Franco is de reden dat ik stopte met acteren’. Wat ze bedoelde en wat er was voorgevallen is nooit duidelijk geworden, ze verwijderde de tweet niet veel later weer. Maar de toon was gezet. De Los Angeles Times liet vier dagen later vijf vrouwen aan het woord die slechte ervaringen hadden gehad met James.

Niet soepel

Eén van hen, Violet Paley, klapte net als ‘Grace’ uit de school over haar relatie met de acteur. Blijkbaar was de seks tussen hen ook niet altijd soepel gegaan en dat wilde ze nu graag met de wereld delen. Onlangs hadden ze er trouwens nog een gesprek over gehad – James had tevergeefs geprobeerd het uit te praten. Eerder had hij ook al zijn excuses aangeboden aan Sarah Tither-Kaplan, omdat hij zich volgens haar tijdens een acteercursus met het thema ‘seks-scènes’ nogal intimiderend had gedragen. Bij nader inzien vond ze die excuses te mager. De andere drie vrouwen hadden ook een cursus gevolgd bij James – zij vonden zijn lesmethoden eveneens ruw en seksistisch.

James, die zich juist solidair had verklaard met zijn vrouwelijke collega’s, wist niet goed wat te zeggen: “De verhalen kloppen niet helemaal. Maar ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt zich te uiten, dus ik zal er verder het zwijgen toe doen.”

Behalve een stortvloed aan veroordelingen kreeg James ook steun, uit onverwachte hoek. Ashley Judd, de actrice die als allereerste openlijk durfde te vertellen over de misselijke praktijken van producent Harvey Weinstein en daarmee het startsein gaf voor #metoo in Hollywood zei: “Ik vind de reactie van James fantastisch. Ik denk dat we allemaal onbewust dingen hebben gedaan die ongevoelig en ongepast waren. Ik waardeer het schuldbesef. Mannen en vrouwen moeten samen werken aan veranderingen.”

Timothée Chalamet neemt intussen geen risico’s. De jonge acteur maakt kans op een Oscar en wil er graag een feestje van maken, op 4 maart. Daarom doneerde hij het salaris dat hij verdiende bij een film van Woody Allen alvast aan Time’s Up en twee andere goede doelen. Hij is weliswaar genomineerd voor een andere film, maar hij weet dat er toch gedoe van zal komen. De dagen van Woody zijn immers geteld, nu Hollywood de beschuldigingen van zijn ex-pleegdochter Dylan Farrow over seksueel misbruik eindelijk serieus gaat nemen. 

Lees meer afleveringen van Soap&Co, waarin Harmen van Dijk de levens van beroemde mensen bespiegelt in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden