Great American NovelThe Round House

In The Round House stelt Louise Erdrich de misstanden in de rechtspraak op reservaten aan de kaak

null Beeld -
Beeld -

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Deze keer: The Round House

Amerikaanse Indianen kende ik alleen van de Arendsoog-serie (tenminste van de omslagen in de boekenkast van vier broers) en van oude Hollywood­westerns, maar niet van henzelf, tot ik Louise Erdrich las. Eind jaren tachtig verscheen hier haar debuut: Liefdesmedicijn. Dat was een boek waarvan de zoete titel en softe cover je niet voorbereidde op wat ging komen: het verhaal van June Kapshaw bijvoorbeeld­­, lid van de Chippewa-stam wonend­­ in een (fictief) reservaat in Noord-Dakota.

In het eerst als kort verhaal verschenen eerste hoofdstuk van Liefdesmedicijn volgen we June, ‘in alles snel oud geworden behalve in de wijze waarop ze bewoog’, als ze op de ochtend van Pasen, in de sneeuw wachtend op de bus naar het reservaat, een bar wordt binnen gewenkt door een man die bekend oogt, ‘zoals zoveel mensen bekend ogen’. June schrokt van de paaseieren die de man haar te eten geeft, drinkt nog meer, laat zich later meetronen naar zijn auto, stommelt er na de seks in het donker weer uit, en bezwijkt in de kou onderweg naar huis.

Het verhaal van June is me altijd bijgebleven. Bij herlezing nu doet het denken aan de VPRO-reportage die ik deze zomer zag over de ‘Highway of Tears’. Dat is een snelweg door de Canadese provincie Brits Columbia waar veel inheemse vrouwen, meisjes meestal, zijn ver­dwenen die na het uitgaan ’s nachts naar huis liepen­­; sommmige vrouwen werden­­ misbruikt­­ en vermoord teruggevonden. Hun familie wacht jaren later nog vergeefs op vervolging van de daders.

Erdrich laat je in de huid kruipen van een zo’n vrouw. Je zit naast June als ze laveloos van de drank even met haar hoofd tegen de koele wc-deur leunt en niet weet hoe ze haar broek uit moet krijgen, tot ze plotseling ‘uit kleren en huid lijkt te drijven zonder enige hulp van buitenaf’.

Louise Erdrich, via haar moeder een kwart Chippewa, groeide zelf niet op in een reservaat maar kent het wel van binnenuit. Haar ouders gaven les aan een kostschool van het Bureau of Indian Affairs. Haar opa was voorzitter van de Turtle Mountain Chippewa Indians. Erdrich trouwde met Michael Dorris, ook schrijver, en half Amerikaans Indiaan. Ze voedden zes kinderen op – drie adoptief. Twee jaar na hun scheiding in de jaren negentig zou Dorris zelfmoord plegen.

Klinkt dit als misère waar je liever niet in weg zinkt, somber zijn Erdrichs romans niet, juist vitaal. ‘Een literair kanon’ noemde collega Philip Roth haar na lezing van haar meest gelauwerde roman The Round House, in 2012 bekroond met de National Book Award. Opnieuw een zinnelijk relaas, spiritueel geladen. Er is een magisch realistische toets, maar de toon is licht en de sfeer blijft aards, ook als er een verschijning opduikt, ’s nachts, in een achtertuin, die serieus genomen moet worden.

Het onvertaald gebleven The Round House is het tweede deel in een drieluik waarin Erdrich de misstanden in de rechtspraak op de reservaten aan de kaak stelt, opgebouwd als een klassieke whodunnit. Erdrich­­ schetst de noodgedwongen volwassenwording van de dertienjarige Joe, zoon van een tribale rechter en een advocaat, samen met zijn vrienden rondcrossend op van die typische jaren tachtig BMX-fietsjes. Joe stuit op onmacht en onrecht in de volwassen wereld­­ als zijn moeder het slachtoffer wordt van een verkrachting. Vervolging van de vermoedelijke­­ dader blijkt onmogelijk omdat de misdaad plaatsvond op een heilige plek in het reservaat en het tribale justitiële apparaat­­ niet het recht heeft om witte Amerikanen te vervolgen. De zaak speelt in 1988 maar die wet bestaat nog steeds. Een schande vond president Barack Obama in 2012.

Louise Erdrich
The Round House
Little; 384 blz. € 10,99

Lees ook:

Het moralisme van rechts én links

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Dit keer: The Human StainLees ook:

Een intiem verhaal met de dreigende kracht van een Griekse tragedie

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we iedere week een Great American Novel. Dit keer: Beloved.

American Psycho: Daar heb je Trump weer!

Hoe groots is Amerika nu echt? Tot de verkiezingen van 3 november bespreken we wekelijks een Great American Novel. Deze keer: American Psycho.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden