PodcastRecensie

In Table Manners is het alsof je met een drankje bij de makers aanschuift

Table Manners-gastvrouwen Jessie Ware en haar moeder Lennie. Beeld
Table Manners-gastvrouwen Jessie Ware en haar moeder Lennie.Beeld

De Britse podcast Table Manners speelt zich af aan de keukentafel van Jessie Ware: met elke week een maaltijd en een bekende tafelgast.

Een keuken, klinkende glazen en een tafelgast: dat is het recept voor de podcast Table Manners. De kokende gastvrouwen zijn de Britse singer-songwriter en foodie Jessie Ware en haar moeder Lennie, ‘de beste kok’ die Jessie kent. Een podcast over eten, familie en the art of a good old chit-chat. Met ook enkele vaste vragen: wie zat er vroeger thuis aan de eettafel en hoe zijn je eigen tafelmanieren eigenlijk?

Het briljante aan dit concept: iedereen heeft wel iets met eten, en het is een tamelijk veilig onderwerp waar de meesten best over willen kletsen. Het is weer eens een ­andere manier om beroemdheden te leren kennen. Wie wist bijvoorbeeld dat Andrew Lloyd Webber ooit culinair recensent was? Of dat Robbie Williams z’n eigen havermoutkoekjes op de markt wil brengen?

Veel van hun tafelgenoten kent Jessie persoonlijk. Dat levert een dynamiek die zo gemoedelijk is dat je jezelf aan hun eettafel waant, met een glas wijn in de hand. De sfeer is zelfs zo open dat singer-songwriter Sam Smith zonder gene bekent altijd gedacht te hebben dat Mexico in Europa ligt (“Het ziet er Spaans uit, en iedereen spreekt Spaans.”). Pas in het vliegtuig voor een tournee ­aldaar, als zijn manager hem vraagt waarom hij zo weinig bagage bij zich heeft, ontdekt hij de werkelijke geografische ligging. “Ik schrok me rot, het is twaalf uur vliegen!”

Recept van z’n moeders aardappelen

Gelukkig gaat er, zoals bij de beste koks, ook weleens iets mis. Zoals in de aflevering met zanger George Ezra, waarbij een Deliveroo de boel moet komen redden. En ook al hebben moeder en dochter vorig jaar een kookboek uitgebracht, als Paloma Faith vooraf een vegan maaltijd verzoekt, zitten ze met de handen in het haar. Uiteindelijk komt Jessie (Lennie ‘heeft niks met veganisme’) met een linzenbolognese en courgetti op de proppen. Voor niks blijkt, want de popster is helemaal niet vegan, maar op een vegan dieet dat ze dolgraag wil onder­breken.

Wanneer in seizoen 10 ­corona roet in het eten gooit, schakelen ze net als de rest van de wereld over op Zoom. Maar ook zonder hapje en drankje is iedereen openhartig, een duidelijke verdienste van de makers. Toch weten ze rapper Slowthai niet het ­recept van z’n moeders aardappelen voor de Sunday roast te ontfutselen. Oké, één in­grediënt: suiker. Dat karamelliseert, concluderen de vrouwen. Maar hét familie­geheim geeft hij niet prijs. Slowthai: “Het is een ingrediënt dat echt iedereen in de ­keuken heeft, maar waar ­niemand aan denkt”.

En dan boerenkool. Bij ons een klassieker, in Amerika een rage (rauw). Maar Britten begrijpen niets van kale. Zoals Lloyd Webber fijntjes opmerkt: “My wife breeds horses. That’s what the kale is for.”

Table Manners is te luisteren via alle bekende podcastapps.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden