Review

In Patagonië op zoek naar een hond

De Argentijnse regisseur Carlos Sorin heeft zijn hart verloren in Patagonië, het uiterste zuiden van Argentinië. Hij situeerde er bijna al zijn films: kleine verhalen van kleine lieden vol hoop en troost.

Belinda van de Graaf

In zijn comeback-film 'Historias Mínimas' stuurde hij drie inwoners van Patagonië op reis, om hun dromen te realiseren. Het mooist was het verhaal van de gepensioneerde mecanicien die dwars door het Patagonische landschap op zoek ging naar zijn weggelopen hond.

Met 'Bombon - El Perro' (2004) continueert Sorin zijn wonderlijke queeste. We zijn terug in het Patagonische gehucht Fitz Roy met een oude werkloze mecanicien. Het is een man die eigenlijk te goed is voor deze wereld. Een man die nooit 'nee' kan zeggen, en altijd bereid is anderen te helpen.

Op een dag krijgt hij er iets voor terug: een grote, witte hond die een nieuwe wereld opent van hondentrainingen, -tentoonstellingen, en -wedstrijden. In een tedere, humane vertelling volgt Sorin het lot van Coco en zijn hond Bombon.

De komende maanden verschijnen er nog drie Argentijnse films. Het Filmfestival van Rotterdam lanceert vanaf 15 oktober (t/m 19 februari 2006) weer een 'Tigers on Tour', gewijd aan 'Cine Argentino'. 'Las Mantenidas Sin Sueños' van Vera Fogwill en Martín De Salvo is een vrij beproefd moeder-dochter relaas. 'Ronda Nocturna' van Edgar Cozarinsky behoort ook niet tot de toppers. De nachtelijke zwerftocht door Buenos Aires oogt oeverloos.

Heel erg de moeite waard in deze toer is 'Los Muertos' van Lisandro Alonso, de jonge filmmaker die tot de boegbeelden van de Argentijnse New Wave behoort. Evenals in zijn veelgeprezen debuut 'La Libertad' trekt Alonso aan de hand van een enkele, zwijgzame man de natuur in. Hij schept een bijna mythisch verhaal over gevangenschap en vrijheid, rijkdom en armoede. Ver weg in de Argentijnse jungle, op de grens met Paraguay en Brazilië, lijkt het wel echt indianenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden