Review

In Napels kan elke dag je laatste zijn

Onlangs verscheen in de voortreffelijke Stedenreeks van Het oog in 't zeil deel negen, gewijd aan Napels. Samensteller Jan Paul Hinrichs heeft vele titels overwogen.

Kees Bakhuyzen

Uiteindelijk bleef alleen Napoli over, 'met een uitroepteken voor alle commotie en de erupties van de vulkaan'. Behalve door vulkanische erupties, is Napels ook vaak geplaagd door honger, ellende en een welig tierende prostitutie. In de laatste oorlogsjaren schreven de Brit Norman Lewis en de Amerikaan John Horne Burns over dit Napels de klassiek geworden romans 'Naples '44' en 'The Gallery'. Geerten Meijsing wijdt er een zeer enthousiasmerend stuk aan. De bijdragen variëren van het verblijf van Stendhal, Oscar Wilde en Jacob Israël de Haan tot een uitermate levendige verhandeling over de Napolitaanse Chaplin Totò.

Deze 'zoon, vriend en vader' van alle Napolitanen kreeg drie begrafenissen, een in Rome en twee in zijn geboortestad Napels, want Camorrabaas en vriend Campoluongo moest drie maanden na Totò's overlijden absoluut zijn eigen Totò-begrafenis organiseren. ,,De menigte barst in langdurig applaus uit als Campoluongo en zijn vrienden de baar de kerk uitdragen. De kist is leeg. Maar dat geeft niet. Het theaterstukje van deze nepbegrafenis is bedoeld om de echte gevoelens te laten zien. Het theater is de werkelijkheid. Authentieker Napolitaans kan het bijna niet.' Dit stuk van Marc Leijendekker is tekenend voor Napoli! Je struikelt in deze bundel over de vermakelijke verhalen en anekdotes. ,,Napels is er voor het leven zelf', zei Goethe ooit. Als er een gevoel is dat in deze bundel de boventoon voert, dan is het wel de levenslust van de Napolitanen. De continue dreiging van de Vesuvius geeft de bevolking het gevoel dat elke dag de laatste kan zijn, dus je kunt er maar het beste van genieten. Een dronken taxichauffeur merkt ergens op: ,,er zijn drie soorten steden: steden die altijd werken; steden die altijd slapen en steden waarin elke dag opnieuw het leven en de passie worden geboren.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden