’In mijn vrije tijd rijd ik vaak genoeg auto’

De man die elke dag met zijn duim omhoog op de dijk in Lage Zwaluwe staat, is Jan Geleijns (50). Hij lift al twintig jaar naar zijn werk. Een tip? „Beland in ieder geval nooit aan de kant van een rijksweg.”

Bart Zuidervaart

1 U heeft geen rijbewijs?

„Zeker wel, al sinds mijn puberteit. In mijn vrije tijd rijd ik vaak genoeg auto.”

2 Waarom dan dit avontuur? U lift nu al twintig jaar elke dag naar uw werk en terug.

„Ik ben destijds met mijn auto door ijzel van de weg gegleden, hier in Lage Zwaluwe. Ik kwam onder aan de dijk terecht. De auto lag in de prak, en ik moest toch naar mijn werk op het gemeentehuis in Werkendam, 35 kilometer verderop. Het openbaar vervoer hier is verre van optimaal. Ik moet drie keer overstappen om op de bestemming te komen. Daarom stak ik mijn duim maar op. Ik stond binnen dertig minuten voor de deur van mijn werk. Ja, dan krijg je de smaak te pakken. De auto werd wel gerepareerd, maar met liften ben ik niet meer gestopt.”

3 Hoe ziet uw dag eruit? Wordt de baas bijvoorbeeld nooit boos als u te laat binnenkomt?

„’s Ochtends tussen 07.00 en 08.00 uur begin ik vanuit huis met liften, boven aan de dijk. Binnen een minuut stopt er altijd wel een auto. In hooguit vier liftjes ben ik er, dat gaat razendsnel. Terug heb ik er meestal zes nodig, dan liggen de liftplaatsen wat ongunstiger. Van deur tot deur is het dertig tot zestig minuten. Eigenlijk kom ik nooit te laat, mijn werktijden zijn redelijk flexibel.

Liften geeft me ook een steeds beter gevoel. Je bent toch een klein radertje in het mechanisme dat de files moet beteugelen. Die gedachten overvallen mij vooral als we weer eens vaststaan voor de Merwedebrug. Je denkt ook steeds meer aan het milieu. Uit dat oogpunt kan ik het niet maken om nu weer elke dag de auto te pakken.”

4 U stapt dagelijks bij tien chauffeurs in de auto. Nooit enge dingen meegemaakt?

„Ik heb tegenwoordig zo’n groot netwerk van welwillende automobilisten, dat de meeste mensen die stoppen bekenden zijn. Het worden langzaamaan goede kennissen, je vertelt soms persoonlijke dingen. Eigenlijk heb ik slechts één keer iets engs meegemaakt, jaren geleden, toen een grote Amerikaanse slee voor me stopte. Hij had geeneens een kenteken, maar toch stapte ik in. De chauffeur, een Amerikaan, bleek verward en reed vreemd. Hij zette me af door midden op de snelweg te stoppen.”

5 U als ervaringsdeskundige kent de fijne kneepjes van het liften. Wat zijn de geheimen?

„Beland in ieder geval nooit aan de kant van een rijksweg, daar ben je vrij kansloos als lifter. Je moet er verzorgd uitzien, maar ook weer niet overdreven netjes. Geen driedelig pak. Kijk de chauffeur aan, zoek oogcontact. Ga niet lopen langs de weg, maar blijf op dezelfde plek. Ga tijdens regenbuien of in het donker onder een lantaarnpaal staan. En houd vooral geen bordje omhoog met de plaats van bestemming. Mensen denken: ’Daar ga ik niet naartoe, dus rijd ik maar door’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden