null Beeld

FilmrecensieMemoria

In ‘Memoria’ vloeien het mystieke en het alledaagse ongemerkt in elkaar over

Memoria
Regie: Apichatpong Weerasethakul
Met Tilda Swinton, Agnes Brekke, Elkin Díaz
★★★★

Ronald Rovers

Weinig moderne filmmakers verrijken de taal van film voor zo’n groot publiek zoals Apichatpong Weerasethakul doet. Levenden en dolende geesten, slapen en dromen, het mystieke en het alledaagse vloeien bij de Thaise filmmaker ongemerkt in elkaar over, dankzij de rustige, realistische stijl.

Zo kan het dat Tilda Swintons personage Jessica Holland – op bezoek bij haar zus Karen en echtgenoot Juan in Bogota – luide knallen begint te horen die niemand anders schijnt te horen. Het geluid reproduceren met een geluidstechnicus blijkt geen probleem: het staat min of meer in een database, een geheugen van geluiden. In haar zoektocht naar de oorsprong van het geluid, die haar de stad uit en de jungle in voert, ontmoet ze een man. Een oudere versie van de geluidstechnicus die ze eerder ontmoette. Je bent een antenne, zegt de man. Misschien vang je herinneringen op.

Jessica (Tilda Swinton) hoort luide knallen die niemand anders schijnt te horen. Beeld
Jessica (Tilda Swinton) hoort luide knallen die niemand anders schijnt te horen.

Subtiel en met een steeds rustiger verhaaltempo voert Weerasethakul je die gedachte binnen: dat de momenten die we zien, de taferelen, eenvoudige objecten soms zelfs, herinneringen zijn die Jessica opvangt. Dat achter de sluier van alledag – sluiers in allerlei vormen zijn een terugkerend visueel element in de film – de echo’s van het verleden klinken.

De echo’s die Jessica hoort, de herinneringen die ze ziet, zou je geesten kunnen noemen. Het doet er niet zo toe. Dat is maar een woord. Memoria wil je vooral laten beseffen dat onze werkelijkheid al die rijkdom, al die herinneringen in zich draagt en dat je er alleen maar voor open hoeft te staan om die rijkdom te ervaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden