null Beeld

PodcastLateral

In ‘Lateral’ geven influencers je stof tot nadenken

Thaloen Verweij

Het is tijd om een lans breken voor sociale media. Instagram, TikTok, Twitter of wat dan ook: ze krijgen nogal wat slechte pers in de afgelopen jaren. En terecht, natuurlijk. Het zijn spiegelpaleizen van informatie, vol filterbubbels en konijnenholen die extremisme en verslaving in de hand werken – vooral bij daarvoor gevoelige groepen, zoals kinderen en tieners.

En dus is het makkelijk over het hoofd te zien dat er ook leuke dingen gebeuren op deze mediakanalen. Goede dingen zelfs, waar je iets van kunt opsteken.

De podcast Lateral van de populaire youtuber Tom Scott werkt als een herinnering aan de betere kwaliteiten van deze wereld van volgers en likes. En de vorm is origineel, voor een podcast dan: een bijna ouderwets aandoende quiz, die ook de luisteraar volop aanzet tot creatief nadenken.

Iedere aflevering leggen de presentator en drie gasten elkaar raadsels voor. De gasten zijn doorgaans net als Scott grote namen op sociale media, die zich met hun content vooral richten op wetenschap en techniek. In een recente aflevering zaten bijvoorbeeld doe-het-zelfgenie Mark Rober, wetenschapsevangelist Virginia Schutte en programmeerwizard Jabrils.

Je moet je aandacht erbij houden

De raadsels kunnen over zo’n beetje elk mogelijk onderwerp gaan: van geschiedenis en sport tot moderne muziek en wetenschappelijke abnormaliteiten. Waarom werd de gele kaart voor voetballer Sanchez Watt ingetrokken? Welk detail werd op verzoek van astrofysicus Neil deGrasse Tyson aangepast in de film Titanic, toen die in 2022 opnieuw werd uitgebracht?

De vragen zijn vrijwel allemaal moeilijk genoeg zodat geen van de deelnemers direct het juiste antwoord kan noemen. Het plezier van dit spelletje – en de podcast – zit ’m in het gissen, het zoeken naar aanwijzingen die uiteindelijk tot een goed antwoord kunnen leiden.

Wie de deelnemers hardop hoort nadenken, begint bijna ongemerkt ook zelf naar theorieën en denkrichtingen te zoeken. En zo word je als vanzelf de quiz in gezogen. En dat kan ver gaan. De auteur van dit stukje heeft zichzelf er weleens op betrapt panelleden voor sukkel uit te maken, omdat ze een belangrijk detail over het hoofd leken te zien. (Dat kinderachtige oordeel bleek achteraf overigens geheel onterecht.)

Kortom, Lateral is een halfuurtje actief luisterplezier, waar je soms nog iets van opsteekt ook – al gaat het dan meestal om nutteloze kennis. Dat betekent ook dat het geen goede podcast is om te luisteren als je aan het koken of schoonmaken bent; je moet je aandacht erbij houden, anders mis je al snel waar het over gaat.

Dit is een podcast als een verantwoord tussendoortje, verzorgd door influencers. Bedankt, sociale media.

Meer informatie is te vinden op lateralcast.com.

Tom Scott van de podcast ‘Lateral’. Beeld
Tom Scott van de podcast ‘Lateral’.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden