PoëzieJanita Monna

In koelzacht water dompelt ’ie onder

null Beeld Jorgen Caris
Beeld Jorgen Caris
Janita Monna

Op een avond komt vader meerkoet aangezwommen met een frietje in zijn witte snavel. Aan een van de uiteinden zit nog wat mayonaise. Zijn kuikens wurmen zich snel onder moeders vleugels vandaan en pikken enthousiast in de patat. Dat was een paar weken geleden. Inmiddels zijn de meerkoetjongen volleerde duikers geworden en diepen ze zelf hun eten op. Snavel vooruit en daar gaan ze, het donkere water in. Een paar tellen zijn ze onzichtbaar, dan ploppen ze, staart eerst, weer boven. Met een paar waterplantjes.

De kleine meerkoeten wanen zich onbespied net als het beestje in dit gedicht, een duikeend op de Gietense Flessen. Ver van fietsers en wandelaars dobbert het op een ven op de Veluwe, dompelt zich onder in ‘koelzacht’ water. Ooit zou op deze plek een kasteel hebben gestaan, is te lezen op de site van stichting de Hoge Veluwe. De eend trekt zich er allemaal niks van aan. Zijn water is de wereld.

En Anneke Brassinga tekent het duikende eendje alsof je er zelf naar staat te kijken. Dit lyrische ‘Hoog Veluws Lied’ is ook een soort hooglied waarin taal tot muziek wordt. Brassinga plantte in woorden, klank en ritme een rietkraag om de vogel. Tussen de halmen door is een glimp te zien van een eend in zijn element, van een dier ‘in hoger sferen’.

Hoog Veluws Lied

Een diertje zwemt

in de Gietense Flessen.

Zee van gouden halmen

houdt blauwe zee geheim.

Zwevend in vlietend glas

tussen hemel en holte,

koelzacht gestreeld,

van mensen ver.

Duikeend in hoger sferen:

klein water kent geen eind,

klein mens

er is geen grens.

Anneke Brassinga

Uit: Wachtwoorden, De Bezige Bij, 2005

Janita Monna (1971) is journalist en recensent. Ze woonde lange tijd op Bonaire waar ze als correspondent werkte. Monna werkte als redacteur Poetry International festival en was initiatiefneemster voor de jaarlijkse Gedichtendag. Voor Trouw schrijft ze wekelijks over poëzie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden