Klassiek & Zo

In het Rome van Gatti heeft niemand het over #MeToo

In betere tijden: dirigent Daniele Gatti op de bok voor het Concertgebouworkest Beeld ANP

Daniele Gatti heeft weer een vaste baan. De Italiaanse maestro, die deze zomer bij het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) wegens ontoelaatbaar gedrag op staande voet werd ontslagen, heeft daardoor maar eventjes hoeven te reflecteren op een onzeker bestaan als ‘besmet’ zzp-dirigent.

 Het Teatro dell’ Opera di Roma benoemde hem begin deze week als muzikaal directeur. Een last minute beslissing uit sympathie voor een ‘onbehoorlijk behandelde landgenoot’ was dat zeker niet, want het Teatro Constanzi, zoals de Opera van Rome ook wel genoemd wordt, had Daniele Gatti al eerder voor de functie gevraagd. Maar omdat Gatti het veel te druk had met zijn baan als chef-dirigent bij het KCO zat een vaste verbintenis er niet in.

Met Gatti was eerder wel overeengekomen dat hij vier jaar op rij het seizoen in het Romeinse Teatro Costanzi zou openen – in Italië een prestigieuze aangelegenheid. Twee jaar terug was dat met Wagners ‘Tristan und Isolde’, in de productie van Pierre Audi, Gatti’s eerste optreden in de Opera van Rome. In december 2017 volgde een opzienbarende ‘La damnation de Faust’ van Berlioz in een regie van Damiano Michieletto. En afgelopen zondag opende Gatti het seizoen in Rome met een nieuwe productie van Verdi’s ‘Rigoletto’ die door publiek en pers met lof werd overladen. In de Italiaanse kranten werd het ‘ovationele applaus van maar liefst acht minuten’ breed uitgemeten. Een dag later was de benoeming een feit.

Non issue

Op de officiële persconferentie, die op het eigen videokanaal van het Teatro dell’ Opera is te bekijken, zit Gatti aan een tafel naast burgemeester Virginia Raggi en intendant Carlo Fuortes. Er wordt met geen woord gerept over de affaire in Amsterdam, ook niet als de pers gelegenheid krijgt om vragen te stellen. Het lijkt een non issue. De intendant vertelt dat hij al sinds 2015 achter Gatti aanzit. Het contract loopt in eerste instantie tot 2021, waarin Gatti drie tot vier opera’s per seizoen zal leiden. Uit Bologna was een brief gekomen van de eerste violist van het Teatro Comunale, waar Gatti jarenlang chef was. In de brief werd Gatti met groot respect beschreven en aanbevolen als chef-dirigent.

Gatti zelf zei zich niet alleen ver­eerd te voelen, maar was ook ontroerd. En extreem gemotiveerd om de goede ervaringen met het orkest voort te zetten, een orkest dat te lang een echte piloot heeft moeten missen, zegt hij. Want inderdaad, Gianluigi Gelmetti was de laatste echte chef (2001-2008). Daarvóór en daarna lukte het steeds niet met Giuseppe Sinopoli en Riccardo Muti. De laatste Romeinse chef van internationale naam en faam was Tullio Serafin (1934-1943). Na Gatti’s toespraak volgt een heel lang applaus van de aanwezigen. De dirigent wordt er zichtbaar verlegen van.

Gatti (links), Raggi en Fuortes op de persconferentie in Rome. Beeld YouTube

Daarna neemt burgemeester Virginia Raggi het woord. Zij heeft het over de mensen die in het theater werken en die het een hart en ziel geven. De musici, zegt zij, waren direct heel enthousiast over Gatti en dat was veelzeggend. Ze heet de maestro hartelijk welkom en hoopt dat Rome weer toonaangevend kan worden op het gebied van cultuur. Daarmee doelt ze op het feit dat in Italië de Scala van Milaan nog steeds als het belangrijkste theater wordt gezien. Daar werd het seizoen gisteren geopend met een nieuwe productie van Verdi’s ‘Attila’, gedirigeerd door Riccardo Chailly, een van Gatti’s voorgangers in Amsterdam.  

Lees ook:

Ontslagen dirigent Gatti dacht dat het bij de toenaderingen wederzijds was

Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft chef-dirigent Daniele Gatti ontslagen. Het Amsterdamse orkest heeft ‘de samenwerking per direct beëindigd’. Diverse vrouwelijke musici hebben Gatti beschuldigd van seksueel wangedrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden