BoekrecensieDe diamant van Banjarmasin

In het Kinderboekenweekgeschenk 2020 struint Arend van Dam lukraak en met grote stappen door de geschiedenis

null Beeld
Beeld

De Kinderboekenweek (30 ­september t/m 11 oktober) gaat dit jaar over geschiedenis en hoewel de auteur van het geschenkboek zich niets van het thema hoeft aan te trekken, lag het voor de hand dat Arend van Dam dat wél zou doen.

Hij schrijft al jaren toegankelijke, ­historische verhalenbundels en kwam de laatste twee jaar opeens bovendrijven bij ­recensenten en jury’s, onder meer met zijn indrukwekkende slavernijboek De reis van Syntax Bosselman, dat werd bekroond met de Thea Beckmanprijs en een Zilveren Griffel.

null Beeld

In het geschenk duikt hij steeds dieper in de geschiedenis in acht verhalen, voorzien van cartooneske tekeningen in het elastische handschrift van jong talent Anne Stalinski.

Open deur

Inleidend vertelt Van Dam schools wat het thema van zijn boek is – komen en gaan, ergens terechtkomen waar je hoopt welkom te zijn - en wat hij de lezer wil meegeven: de open deur ‘geschiedenis is overal’.

Eigenlijk twee thema’s dus, waarvan het laatste het best uit de verf komt. In de verhalen laat Van Dam inderdaad zien dat alles om ons heen een geschiedenis heeft: hijzelf (hoofdstuk 1), het standbeeld van Anton de Kom, de ­kermisattractie Kop van Jut, de titeldiamant uit het Rijksmuseum en Thanksgiving.

Maar waarom hij juist déze verhalen vertelt, motiveert hij nauwelijks. De verzameling voelt daardoor lukraak aan en de bruggetjes die Van Dam slaat komen geforceerd over. Wat heeft bijvoorbeeld de verovering van Limburg door hertog Jan van Brabant met eerder genoemde verhalen gemeen?

De invloed van de migrerende/reizende mens op de geschiedenis en de individuele zoektocht naar een thuis – mooie, relevante onderwerpen – komen bovendien te vluchtig aan bod om van de bundel een geheel te maken.

Het lijkt erop dat Van Dam te veel wilde in het korte bestek van het geschenk, een bekende valkuil bij deze opdracht. Nu ontbreekt het aan focus en samenhang, zoals dat in eerdere boeken van zijn hand wél aanwezig was, en beent hij met te grote stappen door de in potentie interessante verhalen (Van Dam mijdt schurende episodes niet, dat is fijn). Daardoor krijgen ze onvoldoende diepgang en blijven er te veel vragen liggen.

Arend van Dam
De diamant van Banjarmasin
Ill. Anne Stalinski. CPNB, 96 blz. Vanaf 9 jaar. Gratis bij besteding van ten minste € 12,50 aan kinderboeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden