Recensie filmBeanpole

In het doorleefde ‘Beanpole’ wordt overleefd in stilte

Scène uit Beanpole. Beeld *

Ook thuis valt voor de filmliefhebber veel te ontdekken. Maar waar moet je beginnen? Trouws filmcritici geven hun tips.

Beanpole
Regie: Kantemir Balagov 
Met Viktoria Miroshnisjenko, Vasilisa Perelygina
★★★★☆

In ‘Beanpole’ is de oorlog afgelopen maar niet voorbij. Het verhaal speelt in een verwoest Leningrad anno 1945 en het gaat over twee jonge vrouwen die hun leven proberen op te pakken. Of misschien niet eens hún leven. Elk leven is goed na de vernietiging van de afgelopen vijf jaar.

Die twee vrouwen zijn Iya en Masha. De boomlange Iya zorgt voor de kleine, iele Pashka, haar zoontje, lijkt het. Ze werkt in een ziekenhuis voor gewonde soldaten. Ze heeft ook haar littekens, al weten we niet waardoor. Enige tijd later arriveert Masha. Hoeveel tijd is verstreken, weten we niet. Waar is haar zoontje, vraagt Masha. Dood, zegt Iya. En weer moeten ze verder.

Kantemir Balagov, nog maar 28 jaar oud, wordt veelvuldig genoemd als de nieuwe belofte van de Russische film en na het zien van deze film kun je niet om die gedachte heen.

Dit is een doorleefde film. Misschien omdat Balagov uit de noordelijke Kaukasus komt, waar strijd veel meer een deel is van het leven dan hier. Misschien omdat hij gewoon een oude ziel is. Hij heeft oog voor prachtige beelden en hij weet hoe je leed en pijn laat zien. Met stille stem, als we sotto voce vrij mogen vertalen, worden de woorden door de personages uitgesproken.

Achter die stilte schuilt het verdriet. Maar ook het verlangen om weer normaal met elkaar om te gaan. Misschien weet je dat alleen maar als je zelf een strijd met angst en onzekerheid hebt doorgemaakt: dat normale verhoudingen verdwijnen. Alle flair en mededogen in de dagelijkse omgang verdwenen omdat iedereen moest zien te overleven. Al het andere was luxe. Balagov weet dat.

‘Beanpole’ is te zien op picl.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden