RecensieMovies that Matter

In Gagarine fantaseert een eenzame tiener over ruimtereizen terwijl zijn thuis wordt gesloopt

De eenzame Youri (Alseny Bathily) klampt zich vast aan de flat waar hij is ­opgegroeid. Beeld
De eenzame Youri (Alseny Bathily) klampt zich vast aan de flat waar hij is ­opgegroeid.Beeld

Gagarine
Regie: Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Met Alseny Bathily, Lyna Khoudri, Anissa Kaki
★★★

Gagarine is de naam van een grote flat in zuidoostelijk Parijs. Een sociaal woonproject neergezet door de communistische partij en in 1961, ten tijde van de oplevering, een toonbeeld van moderniteit. Het gebouw van rode baksteen, veertien verdiepingen hoog, werd vernoemd naar de Russische kosmonaut Yuri Gagarin, de eerste mens in de ruimte.

In de nadagen van het complex dat in 2019 onder grote publieke belangstelling werd afgebroken, situeerden de Franse Fanny Liatard en Jérémy Trouilh hun eerste lange speelfilm. Een magische vertelling over een eenzame tiener die zich vastklampt aan de flat waar hij is ­opgegroeid. De zestienjarige Youri (debutant Alseny Bathily) is een slimme, wat nerdy tiener die liefst naar planeten en sterren kijkt en droomt van een ruimtereis. Zijn moeder is ingetrokken bij een man, Youri moet voor zichzelf zorgen. En voor het gebouw: met klein onderhoud probeert hij de sloop te voorkomen. Terwijl de buren een voor een vertrekken trekt Youri zich terug met zelfgekweekte groenten en apparatuur van eigen hand.

Met veel genegenheid kijken de filmmakers rond in de Parijse banlieu. Die wordt nogal eens afgedaan als politiek problematisch, maar heeft waarde en betekenis voor de mensen die er wonen.

‘Voorsteden draaien als planeten om de zon. Ze schitteren niet zo mooi, maar zijn wel nodig’, zegt iemand.

Mooi zijn de documentaire beelden van de feestelijkheden begin jaren zestig, toen juichende gezinnetjes hun intrek namen in het futuristische icoon. Dat documentaire decor hadden ze best meer mogen vasthouden in een verhaal dat een beetje laveert tussen genres. Met de introductie van Roma-meisje Diana (Lyna Khoudri), dat met haar gemeenschap ook wordt gedwongen hun woonplek te verlaten, neigen ze naar sociaal realisme. Tegelijkertijd nemen de ruimtevaardersfantasieën van Youri steeds extremere vormen aan – met leuke knipogen naar scifi- klassieker Close Encounters of the Third Kind.

Tegen de tijd dat de sloopkogels hun werk doen, voel je als kijker hoe dan ook mee met de bewoners en hun herinneringen aan de stenen reus: hier is iets verloren gegaan.

Wilt u deze film zien? Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Movies that Matter is een filmfestival over mensenrechten. Het vindt plaats in Den Haag, van 16 tot en met 25 april 2021. Ga voor recensies en interviews met regisseurs naar trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden