RecensiePodcast

In ‘EXEN’ beleef je de relatiebreuk live mee. Willen we dat allemaal wel weten?

null Beeld

Een podcast als relatietherapie. Gaat het werken?

Ally Smid

Om de week op zondag is er een nieuwe aflevering. Met steeds de openingstune van nederpopband Volumia! die erin hakt: ‘Het is over. Je hoort niet meer bij mij’. Er zijn podcastluisteraars die de dagen tot die zondag tellen, weten radiomakers Mischa Blok (46) en Jacob de Vries (35) inmiddels. Ze waren drie jaar lang een stel, maar gingen in december uit elkaar.

Sinds twee maanden berichten ze via EXEN de podcast hoe het ze vergaat. En of het lukt om vrienden te blijven, want dat is wat ze nastreven. Een beetje snel, denk je, vrienden blijven na zo’n verse breuk. Maar Mischa en Jacob willen juist dat wij hun emotionele rollercoaster meebeleven.

Toegegeven, je gaat een beetje van ze houden. Soms moeten ze huilen. Er zijn luisteraars die met hen meehuilen. En er was een stel dat ook uit elkaar ging en samen de podcast hoorde toen ze de verhuisdozen aan het inpakken waren.

Mischa en Jacob wilden graag samen een kind

Er zijn luisteraars die zeggen: stop met de podcast als je een nieuwe relatie wil. En: probeer ivf of overweeg adoptie. Want waarom gingen ze uit elkaar? Mischa en Jacob wilden graag samen een kind, en dat hebben ze geprobeerd, maar het lukte niet. Zij heeft twee kinderen uit een eerdere relatie en is elf jaar ouder dan hij.

Elke aflevering bestaat uit gesprekken: Hoe gaat het met jou? Heb jij al gedate? Dan weer is zíj van slag van een avontuurtje dat hij had. Dan híj door haar dates. Ze praten in elk geval meer dan toen ze samen waren. ‘Gratis therapie’, vindt Jacob.

Jacob de Vries en Mischa Blok vertellen over hun podcast bij ‘Koffietijd’. Beeld RTL4
Jacob de Vries en Mischa Blok vertellen over hun podcast bij ‘Koffietijd’.Beeld RTL4

We horen audiodagboekfragmenten van een van de twee en er is de rubriek ‘Goedbedoelde Adviezen’ van collega’s en vrienden. Zo zegt Humberto Tan dat het vast lukt vrienden te blijven, omdat ze met deze podcast al op de helft zijn. Margje Fikse: “Aan het eind van de podcast zijn jullie vast weer samen”.

In de aflevering die zondag online kwam, werd meer duidelijk over hun breuk. Ze blijken allebei onderzocht en ivf zou kunnen, maar hij wil dat niet. “Ik geloof in het biologische verhaal, zonder kunstmatige ingrepen.”

Zij vindt het ‘een groot pijnpunt’. Hij: “Jij leest mij de les, je gaat in de Sven Kockelmann-modus, en ik heb ook het gevoel dat luisteraars mij ter verantwoording roepen. Zij: “Wacht. Dus als ik wel zwanger was geworden, waren we nog bij elkaar?” Hij: “Ik denk het wel. Maar nu kom ik slecht over en jij komt er geweldig uit omdat jij tot alles bereid bent.”

Ai. Ruzie. Gedoe. Willen we dit allemaal wel weten? Wordt (vermoedelijk) vervolgd.

De volgende aflevering van EXEN de podcast staat 25 april online.

Lees ook:
Podcast: Martine Sandifort draait de rollen nu eens om en spreekt Erik Jan Harmens over zijn verslaving

Twaalf afleveringen lang interviewde Erik Jan Harmens bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij hadden besloten zichzelf niet langer te bedwelmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden