De SerieDie Kaiserin

In Die Kaiserin is het hommeles aan het keizerlijk hof van Sisi

Sisi staat weer volop in de belangstelling. Netflixserie Die Kaiserin toont haar rebelse karakter en lijkt geïnspireerd door The Crown.

Belinda van de Graaf

Hebt u Corsage al gezien, de prachtige, nieuwe bioscoopfilm over Sisi? Op de een of andere manier staat de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, bijgenaamd Sisi, weer enorm in de belangstelling. Terwijl het tweede seizoen van de Duitse televisieserie Sisi in de maak is, is er alweer een nieuwe reeks in aantocht, dit keer gemaakt voor Netflix – te zien vanaf 29 september.

Die Kaiserin (Engelse titel: The Empress) lijkt evenals de andere nieuwe Sisi-varianten vooral gemaakt om Sisi’s rebelse karakter te benadrukken. Bleef in de beroemde filmtrilogie uit de jaren vijftig, met Romy Schneider in de hoofdrol, alles keurig onder de zwierige hoepelrok, de nieuwe Sisi rookt (in Corsage), vrijt (in Sisi) en drinkt absint (in Die Kaiserin). En dat is nog een vrij bescheiden lijstje van alle vrijheden die de negentiende-eeuwse keizerin zich in hedendaagse verfilmingen veroorlooft.

Het is trouwens goed mogelijk dat het succes van The Crown, de serie over het Britse koningshuis, heeft bijgedragen aan de hernieuwde belangstelling voor het Weense hof. Het intro dat voor elke nieuwe aflevering van Die Kaiserin te zien is, lijkt zelfs een beetje op het intro van The Crown. Een beetje, want de ouverture van The Crown is toch wel van een zeldzame schoonheid: op de klanken van een zeventiende-eeuwse opera zie je vloeibaar goud stollen en geleidelijk veranderen in een kroon.

Devrim Lingnau (24) is een plaatje als Sisi

The Crown heeft zonder meer filmische allure. Het wil niet zeggen dat de makers van Die Kaiserin niet hun best deden. Voor de zesdelige serie werd gefilmd op een tiental Duitse kastelen, met Schloss Weissenstein in Pommersfelden als stand-in voor het Weense Schloss Schönbrunn. Er is niet bezuinigd op paarden, koetsen, pruiken en jurken. En het moet gezegd, de Duits-Turkse actrice Devrim Lingnau (24) is een plaatje als Sisi.

De jonge keizerin is impulsief en idealistisch, voelt zich al vrij snel ongemakkelijk aan de zijde van keizer Franz Joseph. Maar meer dan in het Sisi-portret Corsage gaat het in Die Kaiserin om de intriges aan het Weense hof.

In de bocht is aartshertog Maximilian, de jaloerse broer van de keizer, die zint op een machtsgreep. Ook van de partij is aartshertogin Sophie, de moeder van de keizer, die over lijken gaat om de macht te behouden. Vijandelijke troepen − met name de Russen! − staan aan de grens. Het volk is klaar voor een revolutie. Kortom, het is hommeles aan het keizerlijke hof.

Elisabeth probeert in die slangenkuil haar weg te vinden en het strenge hofprotocol te omzeilen. Maar vooralsnog moet ze haar lange haren wassen in ezelinnenmelk, en elke ochtend rauwe eieren eten, want dat zou de vruchtbaarheid bevorderen.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden