null Beeld

De SerieWe Are Who We Are

In de warme Italiaanse zomer ontdekken jongeren zichzelf en de liefde

De serie We Are Who We Are is helemaal van deze tijd. Lesbische moeders, androgyne vrienden, orgastische nachten en de zoektocht naar identiteit.

De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino speelde zich enkele jaren terug in de kijker met de Oscarwinnende liefdesfilm Call Me By Your Name, over de voorzichtige, zomerse paringsdans tussen twee jongens. In zijn eerste, achtdelige serie We Are Who We Are, zijn we terug in Italië, terug bij zomer, jeugd en seksualiteit en alle verwarrende gevoelens die daarmee samenhangen.

In tegenstelling tot wat de titel suggereert, ‘we zijn wie we zijn’, weten de jongeren in dit hypnotiserende coming of age-verhaal eigenlijk nog niet zo goed wie of wat ze zijn. De 14-jarige Fraser, die in 2016 met zijn twee moeders op een Amerikaanse legerbasis in het Italiaanse Chioggia gaat wonen, nabij Venetië, heeft er flink de pest in. Zijn moeders zijn als officieren op de basis gestationeerd. Een van de twee, Sarah, gespeeld door Chloë Sevigny, is de nieuwe garnizoenscommandant.

Maar Fraser, met zijn gebleekte haren en gelakte nagels een excentrieke verschijning, mist New York, waar hij vrienden heeft moeten achterlaten. Als een dwarse puber loopt hij de hele dag met oortjes in, luisterend naar muziek, onbereikbaar voor de buitenwereld. Ook leest hij in zijn boek, William S. Burroughs The Wild Boys: A Book of the Dead, over een groepje jonge, anarchistische homoseksuelen. Fraser is alleen, totdat hij de prachtige, androgyne Caitlin ontmoet. Van klasgenote en buurmeisje wordt ze al snel zijn beste vriendin. Of vriend?

Hetero-, homo- of biseksueel

We Are Who We Are is helemaal een serie van deze tijd. Je kunt wel zeggen dat de Italiaanse regisseur voelsprieten heeft voor de tieners en twintigers van nu, generatie Z, die welbekend is met fluïde gender-identiteiten. Caitlin, prachtig gespeeld door de debuterende, 17-jarige Jordan Kristine Seamón, is een meisje dat, uitgedost als jongen, graag met meisjes flirt. Ook laat ze zich door haar vrienden liever Harper dan Caitlin noemen.

Fraser, al even verbluffend gespeeld door de 16-jarige Jack Dylan Grazer – snorhaartjes, pukkeltjes – leeft dan wel met twee lesbiennes in huis, maar wie of wat is hij zelf? Hetero-, homo- of biseksueel? Wat zo goed is, is dat Guadagnino de jongeren niet vastpint op het een of ander. Hij laat zien dat je identiteit vinden een zoektocht is, niet alleen voor de jeugd trouwens.

Want twee buurvrouwen raken op zeker moment verwikkeld in een heftige vrijpartij. Het is iets wat op een dag gewoon gebeurt, je voelt de ontlading. Hetzelfde zie je bij de jongeren, die inbreken in een leegstaande villa en onder invloed van drank en drugs een lang uitgesponnen, orgastische nacht beleven. De jonge acteurs, onder wie Francesca Scorsese, de met roze haren uitgedoste, 20-jarige dochter van Martin Scorsese, hadden inbreng in de dialogen. Waarschijnlijk klinken die daarom allemaal zo natuurlijk.

Het nieuwe acteeertalent Jordan Kristine Seamón als Caitlin. Beeld
Het nieuwe acteeertalent Jordan Kristine Seamón als Caitlin.

De aangeharkte legerbasis, waar soldaten op de maat hun push-ups doen en waar de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump via beeldschermen zijn oneliners uitspuugt, is een intrigerende verbeelding van de VS in het klein. Maar waar Guadagnino vooral in slaagt, is de roes van een tienerzomer oproepen.

Veertien jaar zijn, nog niet precies weten wie je bent of waar je heen zou willen, en dan maar op de tast op zoek gaan, dingen uitproberen. Meer dan om plot draait het om sfeer, je voelt je opgenomen in de warme Italiaanse zomer. Er is tijd om te zwemmen, flirten, dansen en mijmeren. En wanneer zie je iemand in een film of serie een boek lezen?

De camera glijdt mee met Fraser als hij op ontdekkingstocht gaat op de legerbasis of als hij zich onwennig aansluit bij een groepje jongeren dat op weg is naar het strand. Centraal staat de band die Fraser ontwikkelt met Caitlin alias Harper. Wat is het precies? Vriendschap? Liefde? Allebei?

Te zien op myLum en Starzplay en vanaf 25 mei beschikbaar op dvd.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden