Review

In de virtuele wereld van de Oudheid

Voor liefhebbers van de klassieke oudheid is het jaar 2000 een goed jaar. De boekenweek stond in het teken van klassieke schrijvers, de film 'Gladiator' met zijn magistrale en huiveringwekkende openingsscène (Marcus Aurelius in Germania) is nog in tal van Nederlandse bioscopen te zien, en de computerspelletjesfabrikant Cryo heeft twee adventure games uitgebracht waarbij je langdurig in de virtuele wereld van de Oudheid kan vertoeven.

Het spel 'Odyssee' verbeeldt niet de lotgevallen van Odysseus, want Homerus' epos is te omvangrijk om op een of twee cd-rom-schijfjes te vangen. Maar er is gezorgd voor een fantasierijk alternatief. Op verzoek van Penelope, die jarenlang met smart op de thuiskomst van haar echtgenoot zit te wachten, belaagd door loslopende vrijers, komt een jeugdvriend van Odysseus in actie. Deze Heritias zal Odysseus opsporen en doet dientengevolge een aantal meer of minder exotische plaatsen aan waar de Griekse held tijdens zijn zwerftocht na de val van Troje reeds geweest is. Dus zien we om te beginnen de ruïnes van die stad -met mooi in beeld gebracht de resten van het houten Paard- en later onder meer het land van de Lotus-eters en het eiland van de Cyclopen.

De graphics zijn niet optimaal, gezien de huidige mogelijkheden om virtuele werelden te scheppen, maar ze zijn zeker zeer sfeervol. 'Odyssee' biedt in die zin prettig dwalen door onbekende werelden. Het gaat hier echter om een interactieve adventure game, dus er moet onderweg met omstanders of voorbijgangers gebabbeld worden en er dient zich tevens een flink aantal puzzels aan. Hoe in dat ene streng bewaakte legerkamp te komen, of uit een gevangenis te ontsnappen waarvan de deur hermetisch afgesloten is? De inventiviteit van de speler in de gedaante van Heritias, die zijn inventaris voortdurend vult met gevonden gebruiksvoorwerpen, is bepalend voor een snelle voortgang door het avontuur. Als Heritias in de vervallen stad van de Lotus-eters vergeefs informatie zoekt omdat de inwoners slechts wauwelen als te zwaar gedrogeerde hippies, rest hem slechts één oplossing. Door een roesverwekkend lotusbloem-extract te bereiden (geen eenvoudige opgave) en op te drinken ziet hij opeens hoe kleurrijk de stad is en blijkt zweverig gepraat even plotseling heldere taal te zijn. Virtual reality binnen virtual reality, het is een aardig grapje van de makers van 'Odyssee'. En kost een puzzel te veel hoofdbrekens -op straffe van uren of dagenlang vastzitten in het spel- dan zijn er nog altijd de walktrough en tips, te vinden op het internet (www.gametips.nl).

Een gruwel in dit soort uit het buitenland geïmporteerde games was tot voor kort dat de onvermijdelijk dialogen op een nogal kinderlijke toon (à la Marga van Praag in het NOS-journaal) in het Nederlands werden ingesproken. Dat is ook bij 'Odyssee' het geval, ten gerieve van de jongste spelers, maar gelukkig is nu ook de menu-optie 'Engelse taal' beschikbaar. Dan heet Ithaca namelijk gewoon íthaca en niet Itháca, en wordt Penelope niet uitgesproken als Penelópe maar als Penélope, zoals het hoort.

De tweede, soortgelijke adventure-game van Cryo (alleen Nederlandstalig) brengt ons naar Pompeï, vier dagen voor de verwoestende en dus legendarische uitbarsting van de Vesuvius. Topprestatie op deze dubbel-cd-rom is een reconstructie van het oude Pompeï, goedgekeurd door het Italiaanse ministerie van cultuur. Apart van het spel kan je virtueel door een gaaf maar ontvolkt Pompeï dwalen en op de schijf zijn tevens een plattegrond en een Pompeï-encyclopedie opgeslagen. Het adventure-gedeelte is er met de haren bijgesleept. Schotse ontdekkingsreiziger uit het begin van de vorige eeuw reist terug in de tijd naar het Pompeï van die vier dagen voor de uitbarsting, om daar zijn op raadselachtige wijze verdwenen echtgenote (Sophia) te zoeken en in veiligheid te brengen. Een race tegen de klok dus, in een met rampspoed bedreigde stad vol onwetende inwoners. Spannend? De eerste Hollandse dialoog doet acuut verlangen naar de eerder genoemde lege straten van Pompeï of een vervroegde uitbarsting van de Vesuvius.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden