null Beeld

BoekrecensieThriller

In de thriller van Zweedse Mikhaela Bley is niets wat het lijkt

Monique de Heer

De succesvolle Caroline en Gustav Jovanovic zijn de lievelingen van de roddelpers. Hij is geboren als zoon van Bosnische immigranten in een achterbuurt van Malmö en is de neef van een van de grootste wapensmokkelaars van Zweden, maar Gustav heeft eerlijk fortuin gemaakt met goksites. Zijn vrouw Caroline is dochter uit een vooraanstaande familie, beeldschoon en actrice. Met hun twee dochtertjes wonen ze in een schitterende villa.

Een perfect plaatje, tot Gustav op een bloedhete ochtend in augustus een telefoontje krijgt van de politie. Of hij snel naar huis komt, want zijn gezin is weg. De zoektocht onder leiding van rechercheurs Henrik Hedin en Leia Kaplan begint.

De gebeurtenissen in Sterf voor mij worden afwisselend beschreven vanuit rechercheur Hedin, Gustav, Caroline en schoonmoeder Brigitta. Daaruit blijkt dat de betrokkenen nogal verschillende opvattingen hebben over het huwelijk van het echtpaar en wat er gebeurd moet zijn. Er blijkt een sterk staaltje schoonmoederhaat in het spel te zijn. Caroline krijgt het zwaar, ze is zwanger, heeft diabetes en wordt opgesloten in een betonnen ruimte.

Het oor van een knuffelkonijn

In deze thriller van de Zweedse Mikaela Bley is niets wat het lijkt. ­Hedin en Kaplan lopen tegen de ene na de andere leugen op. Niemand van de familie spreekt voluit de waarheid, ook niet als Caroline alleen weer opduikt. Waar de kinderen zijn, blijft een raadsel.

Naar het einde toe wordt duidelijk hoe geraffineerd Bley het plot in elkaar heeft gezet. Het oor van een knuffelkonijn blijkt de sleutel tot de oplossing van het raadsel, maar dan is het voor rechercheur Hedin nog de vraag wat te doen.

null Beeld

Mikaela Bley
Sterf voor mij
Vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree
AWBruna; 431 blz. €22,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden