De PodcastRonnie

In de podcast ‘Ronnie, op zoek naar een utopie’ onderzoekt een jonge vader wat straks de footprint van zijn zoon zal zijn

null Beeld ANP
Beeld ANP
Ally Smid

De lijst jonge vaders die in boeken, films en tv-programma’s tegenwoordig vertellen over de nieuwe fase in hun leven is schier eindeloos. In de podcast ‘Ronnie, op zoek naar een utopie’ is het aanstaande vader Ruben Pest (34) die hoopt op een goed leven voor zijn zoon, die nog in de buik van zijn vriendin Marijke zit. Ruben, die tobberiger blijkt dan Marijke, bespreekt zijn zorgen in zeven afleveringen met onder anderen een filosoof, een voedsel- en een afvalspecialist. Dat klinkt zwaar, en is het soms ook, maar elke keer weet Ruben met humor weer met beide benen op de grond terug te komen.


We horen ze samen een jongensnaam bedenken: “Benja, Borre, Floris, Frenkie, Brendan, Bruno, Ronnie. Ja, Ronnie. Zo, die heet voorlopig Ronnie”, zegt de aanstaande vader. Dan horen we Ronnies hartje, en Marijke die daar om moet huilen. We horen de superblije grootouders in spe. “Oh, ik word oma!” Het is grappig gemonteerd en van nuchter commentaar voorzien.

Intussen vragen de twee zich aan de keukentafel af hoe je in deze wereld zo’n mannetje welkom heet. Dat mannetje dat zelf ook weer gaat bijdragen aan de afvalberg. “We schepen de wereld op met Ronnie, en Ronnie op met de wereld.” Ruben roept bij het opsommen van de lijst aan te schaffen babyspullen dat veel ook wel tweedehands kan. Marijke is daar minder enthousiast over, want een tweedehands luieremmer? Argwanend: “Wil jij Ronnie eigenlijk veganistisch opvoeden? Hij moet geen groei­achterstand krijgen omdat wij onze idealen erdoorheen zitten te duwen.” “Neehee”, zegt hij geruststellend, “vegetarisch...”

Niet schuldig

En zo gaat het door. We bellen Ruben Pest nog even op om te vragen hoe het nu gaat, nu Ronnie anderhalf is. “We gebruiken nog steeds wasbare luiers, maar soms denk ik: ik doe hem maar even een pamper om, want straks lekt de luier door en kan ik weer naar huis. Nee, en dan probeer ik me niet schuldig te voelen. Dat heb ik wel van de deskundigen in deze podcast geleerd, dat je niets hebt aan schuldgevoelens.” Even vragen of zijn vriendin er niet gek van werd dat hij steeds met z’n opnameapparaat in de aanslag zat. Ruben: “Een paar maanden lang zat de recorder onder de keukentafel geplakt, zodat ik elk moment de opnameknop in kon drukken. Nee, dat had ze niet door. We hadden afgesproken dat zij achteraf een veto had op alles. Er hoefde niets uit.”

Ronnie, op zoek naar een utopie is een podcast van NPO Radio 1 en KRO-NCRV, onder meer te beluisteren op de NPO Radio 1-app, in iTunes of op Spotify.

Lees ook:

Vanaf deze zomer mogen vaders met geboorteverlof

Vanaf de tweede helft van 2020 mogen partners vijf weken geboorteverlof opnemen. Naar schatting zullen tienduizenden dat ook doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden