RecensieJeugdboek

In ‘De lijst van dingen die niet zullen veranderen’ piekert Puber Bea over alles wat ze voelt

Dat haar vader vier jaar geleden bijna in een sinaasappelpartje stikte, is achteraf gezien een sleutelmoment. Sindsdien piekert Bea (nu 12). Eerst alleen over ouders die zomaar dood kunnen gaan, maar inmiddels over zo’n beetje alles wat ze voelt. Daarom is ze in therapie.

Haar vader werd met de heimlichgreep gered door de buurman, op wie hij verliefd werd. En dat was de aanloop naar de scheiding van haar ouders én het huwelijk tussen de twee mannen.

Zo samengevat lijkt dit een onvervalst probleemboek en toch voelt het zo niet aan. Dat heeft te maken met de oprechte, lichte toon die nergens sentimenteel wordt, en het retrospectief: Bea vertelt vol zelfreflectie over het jaar dat ze tien was en haar vader trouwde. Bovendien gaat het verhaal veel meer over haar emotionele ontwikkeling dan over de ‘problemen’.

Die zijn helemaal niet zo groot: haar vader is in de wolken met Jesse, op wie Bea ook dol is, en haar moeder heeft weliswaar verdriet over de scheiding, maar gunt haar ex ook zijn geluk.

Secuur, soms humoristisch en steeds ontroerend eerlijk

De Amerikaanse Rebecca Stead beschrijft het woelige gevoelsleven van Bea prachtig: secuur, soms humoristisch en steeds ontroerend eerlijk. Ze biedt puberlezers ook de nodige inzichten, zonder dat die er te dik bovenop liggen: iets slechts doen betekent niet dat je een slecht mens bent, niet elk probleem kan worden opgelost en je mag voelen wat je voelt. Gevoelens, zo zegt Bea’s psycholoog, zijn net grote honden, die niet altijd makkelijk aan de lijn te houden zijn.

Het boek gaat ook sterk over wat het betekent om familie te zijn of te worden, meer in het bijzonder broers en zussen. De warme relatie tussen Bea’s vader en oom contrasteert met de verkilde verhouding tussen Jesse en zijn homofobe broer.

Bea zelf is enig kind, maar krijgt in Jesse’s dochter Sonia een zus. Haar vastberadenheid om haar hoge verwachtingen te laten uitkomen, is aandoenlijk: “Misschien wil [Sonia] net zo graag een zus als ik. Of misschien nog meer dan ik”, zegt ze. De psycholoog relativeert: “Of misschien weet ze niet meteen wat ze van een nieuwe zus vindt.” “Tot ze mij ziet”, zegt Bea.

Rebecca Stead
De lijst van dingen die niet zullen veranderen
Vertaling Jenny de Jonge
Querido
230 blz.; € 17,99
vanaf 11 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden