TV-recensie

In de kringloopwinkel krijgt iedereen een arm de schouder

Beeld uit de documentaireserie 'Het succes van de kringloopwinkel'. Beeld VPRO
Beeld uit de documentaireserie 'Het succes van de kringloopwinkel'.Beeld VPRO

Waar kan iemand maanden niet op zijn werk verschijnen en mag hij toch terugkeren? Of waar kan iemand na een zware depressie werken terwijl ze nog niet achter de kledingrekken vandaan durft te komen? VPRO-nestor Frank Wiering weet het wel. In de kringloopwinkel. Daar hebben de mensen nog oog voor elkaar, ook als de boel niet soepel loopt.

Maaike Bos

Hij maakte er de vijfdelige documentaireserie 'Het succes van de kringloopwinkel' over, deze Kerstweek dagelijks op tv.

Nu weet ik niet of ik rond Kerst elke dag naar mensen met verhalen over armoede, vluchtelingenproblematiek of verslavingsperikelen zou willen kijken. Maar na twee van de vijf afleveringen is duidelijk: deze serie is echt. Deze mensen zorgen voor elkaar op een manier die ontroert. Het gaat niet over problemen, maar over oplossingen, een arm om ieders schouder. Als dat geen kerstgedachte is...

De kringloop is een miljoenenbusiness maar vooral een succes in het beleid met de mensen, is de hoofdboodschap. De cijfers: in de nu al 1700 kringloopwinkels in Nederland komen jaarlijks 23 miljoen bezoekers (ongeveer zoveel als bij Ikea). Samen hebben ze 220 miljoen euro omzet. Door het hergebruik van spullen (in plaats van vuilverbranding) sparen ze bovendien een CO2-uitstoot uit van de verwarming van veertigduizend huishoudens per jaar.

Mooie verhalen

Wiering richt zijn camera voluit op de mensen, in de kringloopwinkels van Naarden, Zeist en Steenwijk. Hij vraagt shoppende dames het tweedehands hemd van het lijf. 'Is die jas ook van de kringloop?' Ja hoor, alles. En het volgende moment mag hij bij Gea thuis kijken naar haar kringloopwinkel-interieur, want na een scheiding had ze niets meer.

Even mooie verhalen komen van de mensen die hier weer opkrabbelen. De matte Gerda was na 27 jaar HBO-docentschap plotseling in een zware depressie beland, en mocht bij de kringloopwinkel weer uit haar schulp kruipen.

Daar ontdekte ze haar talent voor etaleren, wat ze vol aandacht doet. "Soms heeft het leven een crisis nodig om de weg te vinden naar onvermoede talenten en vaardigheden", mijmert Wiering.

Zo ook Joost, die na zijn ontslag als kok naar de fles greep. Bij de kringloop leerde hij oude fietsen repareren en nu staat hij al een paar maanden droog. Hij heeft alleen de vreselijkste dromen. Dan helpt een praatje met ex-alcoholist en collega Simon: "Je gaat weer mens worden. Na al die jaren verdoving krijg je dromen om dingen te verwerken. Maar je mag zijn wie je bent. Je hoeft je niet te schamen. Je kan een klotedag hebben, maar hebt weer eigenwaarde. Kijk, ik beteken weer iets, al is het alleen voor hen."

Een gouden momentje, zoals zo vele, met als hoogtepunt voor de medewerkers: het kerstdiner. Dat is voor sommigen het enige feest in het jaar.

Simons begeleidster beschrijft de kringloopwinkel het allermooist: "Die spullen zijn helemaal niet zo belangrijk. Ze zijn een middel om het doel te bereiken: er uit te halen wat er in zit."

Lees hier meer tv-recensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden