PodcastIn de ban van Rian
‘In de ban van Rian’ is een journalistiek snoepje voor de podcastluisteraar
Een cybercharlatan die een IT-miljonair in haar macht heeft en advocaten bespeelt alsof het marionetten zijn. Je krijgt het niet verzonnen, toch is dit het beeld dat opduikt uit de podcast In de ban van Rian, gemaakt door Tubantia-journalist Angelique Kunst.
Rian is Rian van Rijbroek. Het grote publiek leerde haar kennen als cybersecuritydeskundige in Nieuwsuur. Daar was ze te gast naar aanleiding van DDoS-aanvallen op Nederlandse banken in 2018. Al gauw bleek dat ze onzin uitkraamde in het interview. De ene na de andere echte deskundige ontmaskerde Van Rijbroek als een charlatan, journalisten doken er bovenop.
Onder wie dus Angelique Kunst, die niet alleen een boek schreef over Van Rijbroek, maar dus ook een podcast maakt. Ze vertelt hoe Van Rijbroek werd gepest op school, hoe ze een voormalig minister voor haar karretje spande en hoe ze Centric-topman Gerard Sanderink om haar vinger wond, en via hem zijn bedrijf probeert te besturen.
Advocaten bespelen
De podcast luistert als een krimi waarbij je van de ene in de andere verbazing rolt. Met stemacteurs, ‘slachtoffers’ en oude bekenden doet Kunst uit de doeken hoe Van Rijbroek van de ene na de andere oplichterij gaat. Van Rijbroek zelf komt niet aan het woord, ze reageert nergens direct op en komt nauwelijks in de openbaarheid. Pas afgelopen november dook ze voor het eerst in maanden op in de rechtbank, samen met Sanderink. De rechter besloot Sanderink uit het bestuur van zijn bedrijf te zetten.
Dat was reden voor Kunst om weer twee nieuwe afleveringen te maken, waarin ze ook vertelt hoe Van Rijbroek een leger advocaten bespeelt en ze de grootste onzin laat verkondigen in de rechtszaal.
Zoals gezegd: je tuimelt van de ene verbazing in de andere. Met kundig onderzoek en een toon van permanente verbazing in haar stem doet Kunst verslag van de ontwikkelingen. Deze podcast is een journalistiek snoepje, zonder al te veel melodrama.
Op de persoon
Je kunt je afvragen of het gelegitimeerd is om een podcast zo op de persoon te spelen. De ene aflevering denk je van wel. Het bedrijf Centric doet veel IT-werk voor de overheid, het is in ons aller belang dat dit bedrijf blijft functioneren. Maar soms denk je, na de zoveelste vete tussen Sanderink en zijn ex-vrouw: waarom moet ik dit weten?
Maar je blijft luisteren. Na elke aflevering rijst de vraag: waaróm doet Van Rijbroek dit allemaal? Heeft ze zichzelf in een hoek gemanoeuvreerd en kiest ze de alles-of-niets-aanpak? Is ze een psychopaat of gewoon dodelijk naïef? Of speelt er meer en is Van Rijbroek niet de echte slechterik in dit verhaal? Fascinerend. Kunst kan hier nog jaren op teren.
De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.