Jeugdboeken

In ‘Boven op de Berg’ van Marianne Dubuc zitten wijze lessen verborgen

Illustratie uit ‘Boven op de berg’

Ook in ‘Boven op de berg’ gaat het Marianne Dubuc om oog hebben voor elkaar en voor de natuur.

Haar magnifieke ‘De leeuw en het vogeltje’ (2014, waar blijft de herdruk?) behoort tot mijn absolute favorieten van de afgelopen jaren, omdat het zo’n prachtig verstild en teder prentenboek is, waarin tekst en beeld elkaar perfect aanvullen. ‘Boven op de berg’ verrast iets minder, maar is toch opnieuw zeer de moeite waard. Ook in dit boek, met zachte aquarel en potlood geïllustreerd, hangt een weldadige rust en draait het om oog hebben voor elkaar en de natuur en om vriendschap, zonder dat het zoetsappig wordt.

Elke zondag wandelt mevrouw Das naar de top van de berg om te genieten van het uitzicht. Onderweg verzamelt ze schatten voor op haar plankje thuis: een verlaten vinkennest, puimsteen of een scherf van een bord. Soms helpt ze een dier, plukt ze paddenstoelen of groet ze haar kennissen, zoals geelgorsje Fred en Benny de roodkopgier.

Die details verlenen het verhaal een authentieke toon. ‘Mevrouw Das weet alles van paddenstoelen’, schrijft Dubuc en daaronder tekent ze een eetbaar en giftig exemplaar, voorzien van de Latijnse namen en een kruis door het laatste.

Op een dag ontmoet mevrouw Das de poes Kiki, die ook graag eens naar het dak van de wereld wil, maar niet durft. Das moedigt haar aan, samen zoeken ze de volmaakte wandelstok (weer een verklarende tekening, van een tak met de toelichting: stevig hout, zachte schors, klein zijtakje) en wandelen ze naar de top.

Een vriendschap is geboren en tijdens de vele tochten die volgen, leert Kiki van alles over het leven. ‘Waar gaan de mieren naartoe?’ vraagt ze. ‘Steeds maar vooruit’, antwoordt mevrouw Das. Dat soort subtiele humor zit ook in de tekeningen: Kiki zet braaf een vogeljong terug in zijn nest, maar we zagen heus dat verlekkerde tongetje wel uit haar bek komen.

En zo zitten er ook wijze lessen in dit verhaal verborgen, over pas iets doen wanneer je eraan toe bent, het leukste pad kiezen, je hart volgen en iets doorgeven aan een nieuwe generatie. Want de wandelingen vallen mevrouw Das steeds zwaarder. Nu is het Kiki die haar de berg op helpt. Tot mevrouw Das te oud is en Kiki alleen moet. Maar niet voor lang, want aan het eind duikt er een konijn op, dat ook weleens de berg op wil.

Oordeel: weldadige rust, subtiele humor.

Marianne Dubuc
Boven op de berg
Vert. Jacques Dohmen. Querido; 72 blz. € 15,99. Vanaf 4 jaar.

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden