null Beeld

FilmrecensieApples

In ‘Apples’ waart er een virus rond dat plots geheugenverlies veroorzaakt

Apples
Regie: Christos Nikou
Met Aris Servetalis en Sofia Georgovassili
★★★

Belinda van de Graaf

Er waart een virus rond dat plots geheugenverlies veroorzaakt. De Griekse Aris wordt er op een dag door getroffen. Zonder herinneringen en zonder identiteitspapieren op zak belandt hij in een ziekenhuis dat speciaal is ingericht voor mensen met amnesie. Sommigen worden door familie opgehaald, anderen niet. Aris hoort bij de anderen. Vandaar dat hij besluit mee te doen aan een experimenteel overheidsprogramma dat hem helpt een nieuwe identiteit op te bouwen.

Apples is het intrigerende debuut van de Griekse regisseur Christos Nikou die als assistent werkte voor Yorgos Lanthimos, regisseur van successen als The Lobster en The Favourite. Qua sfeer heeft Apples, dat in 2020 in première ging in Venetië, wel wat weg van een absurde Lanthimos-vertelling.

In de hoofdrol de Griekse acteur Aris Servetalis. 
 Beeld
In de hoofdrol de Griekse acteur Aris Servetalis.

Aris die zich alleen nog de smaak van appels lijkt te herinneren, krijgt van zijn artsen elke dag een taak: ga fietsen, spring van de duikplank, bezoek een bioscoop. Elke activiteit legt hij vast zodat er een nieuw fotoalbum met herinneringen ontstaat. In de film zitten daarbij allerlei interessante vragen verstopt, zoals: wie zijn we zonder herinneringen? Maar anders dan bij Lanthimos komt er bij Nikou weinig humor aan te pas.

Ook heeft de Griekse debutant goed gekeken naar het werk van scenarist Charlie Kaufman en regisseur Michel Gondry die met Eternal Sunshine of the Spotless Mind een geweldige tragikomedie maakten over twee voormalige geliefden die herinneringen aan elkaar lieten uitwissen. Aris worstelt ook met het verlies van een naaste. Misschien doet hij wel alsóf zijn geheugen hapert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden