null Beeld
Beeld

Swipen & klikkenKelli van der Waals

In 2017 was rapper Nicki Minaj nog ‘de maagd Maria’, nu is ze zwanger

Kelli van der Waals

Rapper Nicki Minaj is in verwachting. Dat kondigde ze aan zoals een moderne beroemdheid dat doet: op Instagram. Ze plaatste er vier foto’s om haar zwangere buik te tonen, reeds rond en met een duidelijke linea nigra (zwangerschapsstreep). Minaj staat bekend om haar kleurrijke pruiken en uitdossingen en die liet ze ook hier niet achterwege. We zien haar met felgeel Marilyn Monroe-haar, of een fluorblauwe topknot, met kanten kniekousen aan en op enorme plateauzolen. Op een van de plaatjes zit ze op haar knieën, met beide handen op de buik, zoals ook Beyoncé zich zwanger liet vastleggen in 2017. Voor het klapstuk van de serie werd Minaj gefotografeerd door David LaChapelle als ‘de maagd Maria’. Blote voeten in het gras en een sluier tot aan de grond.

Met zo’n eigen, creatieve aankondiging blijft een vrouwelijke ster enigszins de baas over het nieuwtje. Ook ten aanzien van het roddeljournaille dat geobsedeerd lijkt door het speuren naar baby bumps: het in de gaten houden van vrouwenlijven is nu eenmaal een favoriete bezigheid van de mens.

Maar dan nog wordt zulk blij nieuws niet door iedereen voor waar aangenomen. Op de site van het politiek-culturele tijdschrift The Atlantic ging het vorige week over ‘zwangerschapscomplotdenken’. Zo is een stroming bloggers op Tumblr ervan overtuigd dat de jongste zoon van acteur Benedict Cumberbatch en zijn vrouw Sophie Hunter helemaal niet bestaat. Op dezelfde plek wordt ook het bestaan van het vierjarige kind van een One Direction-zanger al vier jaar lang ontkend. Eerder deden er op sociale media theorieën de ronde over de ‘nepzwangerschappen’ van Beyoncé en Kim Kardashian (wier halfzus ooit de wereld verraste met een baby, na de zwangerschap negen maanden verborgen te hebben gehouden). En over Archie, de zoon van Meghan Markle en prins Harry, wordt beweerd dat het eigenlijk een levensechte pop is.

Zwangerschapscomplotdenkers

Sociale media geven de ster misschien meer controle over haar eigen verhaal, ze laten ook nepverhalen circuleren. Die zijn weinig minder bizar dan theorieën over Bill Gates die de mensheid wil chippen. Het complotdenk-mechanisme is hetzelfde: conclusies trekken op basis van vrije associatie. En hoewel het onschuldig aandoet, een beetje verhalen verzinnen rond de voortplanting van beroemdheden, vallen bepaalde onderliggende patronen op.

Zo zijn het hoofdzakelijk vrouwen die de theorieën verspreiden. En ook het doelwit van de beschuldiging is doorgaans een vrouw. De zwangerschapscomplotdenkers menen niet dat Cumberbatch en Hunter sámen een baby hebben verzonnen die niet bestaat. Nee, Hunter doet dit om Cumberbatch gevangen te houden in hun huwelijk. Kijk maar naar zijn blik op die ene foto uit 2015. Daaruit blijkt toch duidelijk dat hij onderdrukt wordt? Hij moet gered worden en Hunter ontmaskerd.

Cumberbatch sprak openlijk zijn afkeer van dit nepnieuws uit, maar Nicki Minaj zou door zoiets niet van haar stuk raken. De vrouw die rapte ‘Shout out to my haters, sorry that you couldn’t phase me’ is een echte celebrity van deze tijd. Ze heeft een berucht leger fans, ‘Barbz’ genaamd, die direct ten strijde trekken als iemand iets naars over hun idool suggereert. Al wat zij moet doen, is hen tevreden houden. Met deze baby-aankondiging heeft ze dat ruimschoots gedaan.

Meer columns van Kelli van der Waals leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden