Roaring TwentiesSuzan Hijink

Illustrator Suzan Hijink: ‘We zijn de kracht van twijfel vergeten’

Beeld Herman Kempers

Welke jonge kunstenaars bepalen het beeld de komende tien jaar? Trouw tipt twintig twintigers. Vandaag de zeventiende: illustrator Suzan Hijink (22). Met haar illustraties wil ze ons door de ramen van de buren laten gluren.

Ze wijst omhoog. “Zie je die groene daar?” In een gigantische loods in Amsterdam-Noord lijkt een bonte verzameling van containers lukraak op elkaar te zijn gestapeld. “Dat is mijn studio.” Twee dagen per week maakt Suzan Hijink (22) illustraties voor Trouw, maar verreweg de meeste tijd spendeert ze op deze broedplaats voor allerhande kunstenaars.

“Tijdens mijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) fantaseerde ik al over een plek hier. En nu zit ik er gewoon.” Plannen voor het nieuwe decennium heeft ze amper, zegt Hijink. “Ik hou er niet van om verder dan een half jaar vooruit te kijken. De mooiste dingen komen vaak onverwachts op je pad, is mijn ervaring. En daarvoor wil ik blijven openstaan.”

Hijink studeerde afgelopen september af als illustrator. Haar eindproject was te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ze maakte illustraties voor bedrijven als Zeeman, exposeerde onder meer in haar woonplaats Utrecht en was een van de genomineerden voor de laatste HKU Awards.

‘Iedereen precies te weten hoe alles zit’

“Tot voor kort durfde ik niet te hopen dat ik zou kunnen leven van mijn illustraties”, zegt ze. “Maar nu heb ik eerder te veel dan te weinig werk. Alle opdrachtgevers die bij me aankloppen wil ik helpen, van een bank tot een oud-docent. Nu werk ik onder meer aan een interactieve webdocumentaire over Koerdistan. Ik hoop dat mijn werk zo divers blijft. De afwisseling houdt het interessant.”

Desondanks is ‘nee’ leren zeggen een van haar doelen. “Ik vind alles leuk en maak anderen graag blij. Maar daardoor zit ik ook vaak ’s avonds en in het weekend achter mijn computer. Er is geen tijd voor reflectie, geen ruimte om na te denken over vrij werk. Ik hoop dat ik met meer ervaring beter word in het vinden van een balans tussen leuke projecten en een sociaal leven. O, en in onderhandelen. Daarover moet ik ook nog veel leren.”

Hijink bijt op haar lip. Ze praat niet graag over zichzelf. Daarom is ze illustrator geworden, stelt ze, met haar werk kan ze andermans verhalen vertellen. “In de huidige maatschappij denkt iedereen precies te weten hoe alles zit. Elk mens heeft zijn eigen waarheid en wereldje, zie ik. We zijn vergeten dat twijfel krachtig is. Met mijn illustraties wil ik je door de ramen van de buren laten gluren, je fantasie en verwondering aanwakkeren over het perspectief van een ander. Ik merk dat mensen en twijfel de rode draad in mijn werk zijn. Ja, op die thema’s wil ik me het komende decennium toespitsten. Denk ik.”

Lees hier andere verhalen uit Trouw over beloftevolle jonge kunstenaars

Lees ook:

What the Food: ‘Dat mijn eten zo gemanipuleerd wordt dat ik het niet begrijp, vind ik eng’

Het afstudeerproject ‘What the Food’ van Trouw-illustrator Suzan Hijink was te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Hier legt ze uit wat haar kunststuk betekent. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden