Illustrator Peter van Straaten overleden

Peter van Straaten in 2011. Beeld ANP
Peter van Straaten in 2011.Beeld ANP

Illustrator Peter van Straaten is donderdag overleden. Volgens zijn website gebeurde dat in zijn woonplaats Amsterdam. Van Straaten werd bekend als tekenaar van cartoons en politieke prenten. Hij werd 81 jaar. De door velen geliefde tekenaar was al geruime tijd ziek.

Bewerkt door redactie

Peter van Straaten (Arnhem, 1935) werd bekend als tekenaar van cartoons en politieke prenten voor Het Parool en Vrij Nederland. Bij de eerste begon hij zijn carrière in 1958 als reportagetekenaar.

Voor Het Parool maakte hij vanaf 1968 de politieke strip Vader & Zoon. Daarin liet hij op humoristische wijze de generatiekloof zien tussen een conservatieve vader en zijn linkse zoon. De strip beleefde circa 5000 afleveringen voor Van Straaten er in 1987 mee stopte.

Voor Het Parool en later Vrij Nederland schreef hij vanaf 1984 het feuilleton Agnes, over het 'slordige leven' van een alleenstaande bijstandsmoeder met mannen, drank en een opgroeiende zoon. Die serie stopte in 1995, maar werd hervat in 1997 tot Van Straaten in 2000 definitief stopte met Agnes.

Zeurkalender

Een vaste waarde was sinds 1993 Peter's Zeurkalender, die elk jaar op duizenden Nederlandse wc's kwam te hangen. Ook paste Van Straaten zijn humor toe in drie bundels erotische tekeningen, Aanstoot, Nastoot en Lust.

Gaandeweg begon zijn gezondheid hem parten te spelen. In 2012 stopte hij met zijn dagelijkse tekening voor Het Parool. Hij zei te moe te zijn en de dagelijkse druk niet meer aan te kunnen. Twee jaar later gaf hij ook de brui aan de wekelijkse prent in Vrij Nederland, onder verwijzing naar zijn zwakke gezondheid.

Zijn tekeningen zijn uit duizenden te herkennen. Zowel de tekenstijl - krasserig met veel arcering - als de ironische toon van de bijbehorende teksten kenmerken het uitgebreide oeuvre van Peter van Straaten.

Velen roemden de humor en het barmhartige leedvermaak van Van Straaten en de trefzekerheid van zijn pen. "Omdat zijn tekeningen zo geestig zijn, denken mensen vaak dat Peter supergeestig is. Maar hij is veel meer een observator dan een gangmaker", zei zijn vrouw Els Timmerman ooit in een interview.

'Helaas uitgewerkt'

Zijn werk werd bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Ganzeveer in 2006 en de Stripschapprijs voor Vader en Zoon in 1983. Ook kreeg hij vijf keer de prestigieuze Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar, een record.

De laatste keer was afgelopen september, voor de prent waarop twee vrouwen te zien zijn in een trapportaal, en een van hen zegt: 'Ik ben geen vluchteling. Ik woon al twintig jaar naast u.'

Van Straaten kon zelf niet bij de prijsuitreiking zijn, vanwege ziekte. Maar in een briefje liet hij weten: 'De vijfde Inktspotprijs. Wat een eer! Ik dank de jury en groet al mijn collega's, die ik kan beloven: dit was de aller-, allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden