tv-recensie

Ik vind ‘het woord van God verspreiden onder inheemse mensen’ niet exotisch, maar dwingend

Marijn Goud in Angola. Beeld EO, bushpiloten
Marijn Goud in Angola.Beeld EO, bushpiloten

Zaterdagavond, het 43ste North Sea Jazz op tv. De spetterend rode pakken van The O’Jays doen me opveren van de bank. De camera zoomt in op hun drijfnatte gezichten. De kranige zeventigers zingen ‘Love Train’, hun grootste hit.

Maaike Bos

Maar ik zit op de bank en mis de klamme hitte in de zaal, de dreun in mijn borstkas, het koele biertje op m’n tong. Muziek op tv heeft toch zijn beperkingen, net als reizen op tv. Er komt die weemoed bij, het besef dat je erbij had willen zijn en bijna alles waarneemt behalve de ervaring zelf.

Eerder die avond trok ik man T. op de bank voor de nieuwe documentaireserie ‘Bushpiloten’ die hij wel leuk zou vinden. De EO volgt drie piloten die met hun gezin in Angola, Papoea en Suriname wonen om (medische) ondersteuning naar onbereikbare dorpjes te vliegen. Het Flying Dokters-gevoel, zeg maar. Man T. is bovendien gek op de rimboe en wil daar dan meteen gaan wonen.

Drie koffers

Dus wij wegzwijmelen bij de beelden van de tropen. De piloten vliegen voor de Mission Aviation Fellowship (MAF), een christelijke vliegmaatschappij. Marijn Goud brengt in Angola de Amerikaanse dokter Tim Kubacki een week per maand naar verschillende onbereikbare dorpjes. Mensen lopen daar dagenlang ziek naartoe.

We volgen hem als hij met drie koffers vol pillen en instrumenten zijn mobiele kliniek opent. “Hiermee kan ik bijna alles hier behandelen, zegt Kubacki. Kun je nagaan, voor het gros van de wonden, ontstekingen en infecties kun je met drie koffers toe. Man T. weer helemaal geïnspireerd tot een leven in Afrika.

De tijdelijke kliniek kan niet alles natuurlijk; een vrouw heeft een gebroken en nu scheefgegroeide bovenarm en zenuwbeknelling. “In Amerika zou zij metéén worden geopereerd”, prevelt de arts bij zijn mobiele echo-apparaat. Nu hangt hij een zandzak een dag lang aan haar arm om het bot recht te trekken en weer zenuwprikkels te krijgen in de hand.

Piepende deur

Piloot Marijn smeert ondertussen een piepende deur en doet andere klusjes. Ook Pieter van Dijk in Indonesisch Papoea maakt zich op meer manieren nuttig. Hij vliegt over een bergrug naar het dorpje Idedua dat anders vijf dagen lopen zou zijn. Hij neemt kippen mee, een varken, van alles. Voor vertrek checkt hij of er geen kikkers in zijn propeller zitten ‘want daar gaat je cabine zo van schudden'.

In het dorpje geeft hij jodiumzout aan een vrouw met een opgezette schildklier. Een snufje zout en die dikke tennisbal onder haar kin slinkt vanzelf.

null Beeld EO, bushpiloten
Beeld EO, bushpiloten

Mooi hè. Je kunt daar zo enorm nuttig zijn. En die piloten zijn dat zo vol liefdevolle overtuiging. Maar dan denk ik weer aan de voice-over in het begin. “Ze gaan er heen om voor de MAF te vliegen én het woord van God te verspreiden.”

Jammer, dat fanatieke zendelingen-laagje plaatst mij persoonlijk weer op afstand. Goede daden verrichten maar in ruil daarvoor zieltjes winnen; het voelt zo koloniaal.

De stem ging verder: “Dat klinkt mooi en exotisch, maar ook het zendelingenwerk heeft mindere kanten.” Ik ben zo’n kijker die ‘het woord van God verspreiden onder inheemse mensen’ niet mooi en exotisch vindt, maar dwingend. Zo bepaalt deze invalshoek weer dat ik me niet verbonden voel met wat ik zie. Ik ben blij dat ik volgende week zelf op vakantie kan en van mijn eigen ervaringen kan genieten.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Lees ook: De publieke omroep begaat een stevige vergissing door religiositeit en kerkelijkheid op één hoop te gooien

‘Er is minder religie in ons land, dus kan er ook minder religie op tv', zegt de NPO min of meer. Dat is een misvatting, schrijft chef Religie & Filosofie Nico de Fijter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden