Review

Ik ben overal verantwoordelijk voor

Je ambieert een flitsende carrière en je wilt een geweldige moeder zijn. Met een huishouden op rolletjes waar je ook nog eens een fantastische gastvrouw bent. Natuurlijk moet je er dan ook goed uitzien.

Arlette Dwarkasing

Maar deze drang naar perfectie leidt tot stress, tot continue ontevredenheid en soms zelfs tot depressies, weten de Duitse Irene Becker en Jutta Meyer-Kles inmiddels. Ze zijn ervaringsdeskundigen. ,,Een van ons was een perfectionist in het huishouden en hield op een stralende voorjaarsdag alle ramen dicht. Tegen stuifmeel.'' Hun motto is nu: 'Liever slordig gelukkig dan perfect gestrest', en dat is ook de titel van hun boek (14,95 euro, Forte Uitgevers, Utrecht).

Becker is managementtrainer, Meyer is marketing- en pr-adviseur. Samen ontwikkelden ze een programma om diep ingesleten meningen en gedragspatronen te veranderen. Hun definitie van perfectionisme: het streven om het liefst altijd zonder één enkele fout te maken een topprestatie te leveren, ook wanneer dat helemaal niet nodig is, onevenredig veel energie kost en onnodige stress veroorzaakt.

Een paar van de meest favoriete overtuigingen van perfectionisten: Goed is voor mij niet goed genoeg; Zwart of wit, er is geen tussenweg; Vertrouwen is goed, controleren is beter; Ik ben overal verantwoordelijk voor: het spijt me dat het regent.

Typerende voorbeelden van gedragingen van perfectionisten: als je op een menukaart een typefout ziet, zou je het liefst een rode pen pakken. Op een drukke ochtend wil je een suikerklontje pakken en merkt opeens dat je bezig bent het zilveren suikerdoosje te poetsen. Je eist dat de kinderen voor het zwempartijtje nog even snel hun kamer opruimen. Met vragenlijsten kun je achter je eigen mate van perfectionisme komen. Door dan stil te staan bij wat nou echt belangrijk is in het leven, blijkt dat je toch kunt relativeren. Je bevindt je dan op het 'pad naar tevredenheid' en past je levensdoelen aan. Of zoals Becker en Meyer het zeggen: je leert een sloddervos te worden.

Slordig zijn op je werk betekent: niet meer alles dwangmatig controleren, ook eens dingen delegeren of zelfs eens 'nee' zeggen als je extra opdrachten krijgt. Dat je er niet altijd perfect uit hoeft te zien, kun je aan den lijve ondervinden door eens zonder make-up naar de bakker te gaan. Zo kun je, volgens Becker en Meyer, wennen aan het idee dat ook mensen die er niet perfect uitzien veel plezier in het leven kunnen hebben.

Maar die ideale partner die perfectionisten willen? Niet getreurd, met het stappenplan van Becker en Meyer kun je ,,met een beetje geduld, een vleugje optimisme en veel humor, zelfs van een partner die je al jaren hebt, weer een 'droomman met gebreken' maken''. Een slordig sociaal leven is ook zo gek nog niet, houden de auteurs ons voor: je hebt meer tijd en rust te genieten van waardevolle contacten als je overbodige relaties overboord kiepert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden