TaalTon den Boon

Ik ben natuurlijk geen viroloog, maar...

De virologie is dezer dagen misschien wel de meest besproken wetenschappelijke discipline. Het Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) vermeldt als vroegste vindplaats van het woord virologie een citaat uit 1950 en verwijst naar de Engelse term virology (1935). Het woord bestaat echter al langer. Op 2 februari 1927 schreef de (anonieme) ‘geneeskundige medewerker’ van de Nieuwe Rotterdamsche Courant over het onderzoek naar virussen: “Naar analogie van de andere logieën komt aan dezen tak van wetenschap de naam virologie toe en ik doop haar als zoodanig.”

Mozaïekvirus 

Of dit internationaal gezien de oudste vindplaats van het woord virologie is, is onzeker, maar vast staat wel dat de Nederlandse microbioloog Martinus Beijerinck (1851-1931), die in 1898 het mozaïekvirus als oorzaak van een plantenziekte ontdekte, internationaal beschouwd wordt als een van de grondleggers van de virologie.

Ook de beroepsnaam viroloog figureert sinds de corona-uitbraak geregeld in de media, onder meer dankzij mensen die zich nadrukkelijk presenteren als leek op het gebied van de virologie. “Ik ben (natuurlijk) geen viroloog, maar ...” is sinds een paar dagen een populaire zinsopening. Geregeld gebruiken stuurlui aan wal deze frase om theorieën of keuzes van de échte virologen in twijfel te trekken. “Ik ben geen ..., maar ...” fungeert dan ook vaak als een suggestieve drogreden, waarbij de spreker zich niet baseert op enige vorm van beroepsmatige autoriteit, maar op zijn ‘gezonde verstand’ of ‘boerenverstand’. Deze zinsopening fungeert dan ook vaak als een populistische drogreden (argumentum ad populum).

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden