FilmrecensieA White, White Day

IJslandse weduwnaar verliest zichzelf in ‘A White, White Day’ in liefdestwijfels

Ingimundur met zijn kleindochter Salka Beeld
Ingimundur met zijn kleindochter SalkaBeeld

A White, White Day
Regie: Hlynur Pálmason
Met Ingvar Sigurosson en Ída Mekkín Hlynsdóttir
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Hoe ga je om met het verlies van een innige geliefde? Hoe breng je ­jezelf, kolkend van emoties, tot rust? In een IJslands dorp heeft de gepensioneerde politieagent ­Ingimundur zich na de plotselinge dood van zijn vrouw aan het bouwen van een nieuw huis gezet.

Prachtig is de scène waarin je het huis in aanbouw van een ­afstandje ziet liggen, terwijl de seizoenen verstrijken. Paardjes in de wei. Strakke, ijle luchten. Donderwolken. Een beetje blauw dat ­tevoorschijn piept. Het is alsof alle verschillende emoties in de omringende natuur verborgen liggen.

Mysterieus is de aanblik van het huis, unheimisch bijna, en zo is ook het gedrag van Ingimundur. We zien een pezige, zwijgzame man die in de bezoekjes van zijn kleindochter welkome afleiding vindt, maar die zich als hij eenmaal alleen is, verliest in oude video’s en foto’s.

Hij vraagt zich af of ze wel altijd zijn vrouw was

Hij kijkt naar zijn vrouw, ­lachend op kiekjes, en vraagt zich opeens af of ze wel altijd zijn vrouw was. Het vermoeden dat ze een buitenechtelijke affaire had met een dorpsgenoot wordt sterker en sterker, neemt bezit van hem, en voordat we het weten, zitten we in een fascinerende IJslandse plattelandsthriller.

Wat de film heel mooi laat zien, is dat de liefde voor een kind of kleinkind simpel, puur en onvoorwaardelijk is. De liefde voor een partner is veel complexer: intiem en animaal. Er worden oergevoelens losgewoeld, waarvan Ingimundur niet wist dat hij ze bezat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden