NieuwsBallet

Igone de Jongh vertrekt bij Het Nationale Ballet

Igone de Jongh in 2013 bij de opening van het seizoen.  Beeld ANP
Igone de Jongh in 2013 bij de opening van het seizoen.Beeld ANP
ANP

Igone de Jongh, eerste soliste van Het Nationale Ballet, neemt na 24 jaar afscheid van het gezelschap. De Jongh (39) vertrekt na een carrière die ze er in 1996 begon in de laagste rang als adspirant, en waar ze in 2003 promoveerde tot de hoogste rang van eerste soliste.

Ze heeft vrijwel alle hoofdrollen in het klassieke repertoire op haar naam staan en is de muze van choreograaf Hans van Manen.

“Ik vertrek in mijn 24e jaar bij Het Nationale Ballet, het mooiste gezelschap van de wereld. Het voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt. Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière”, laat De Jongh weten. Directeur Ted Brandsen van het gezelschap noemt haar “in ons land verreweg de bekendste ballerina van haar generatie”. En: “Haar charisma, warme persoonlijkheid en uitstraling op het toneel hebben haar tot een absolute publiekslieveling gemaakt. Ook is ze een groot voorbeeld en inspiratiebron voor generaties jonge Nederlandse meisjes én jongens die balletdanser willen worden of zijn geworden.”

Igone de Jongh volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en The Royal Ballet School. Al tijdens haar opleiding won ze de Arnold Haskell Award. In 2002 ontving ze de Aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds ‘79 en een jaar later de Alexandra Radius Prijs (2003). In 2016 ontving ze de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar glansrijke danscarrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Enkele maanden later werd de danseres om diezelfde reden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook jureerde ze in het tv-programma Dance, Dance, Dance (RTL 4).

Igone de Jongh danst tot aan haar afscheid nog een aantal voorstellingen bij Het Nationale Ballet, waaronder Romeo en Julia in oktober.

Lees ook:
Beroemde dansparen over verliefdheid met of zonder seks

Het wereldberoemde Nederlandse balletkoppel Alexandra Radius en Han Ebbelaar danste in de jaren ‘70 en ‘80 bij Het Nationale Ballet. Nu is er een balletpaar dat net zo goed is en evenzo tot de verbeelding spreekt: Igone de Jongh en Marijn Rademaker. ‘Ze zijn geen ‘imitatie van’, maar eigen.’ Trouw sprak beide paren in 2015.

Britse prins George houdt van ballet, en daar vinden mensen wat van

Revolutie aan het Britse hof: de kleine prins George is dol op ballet. Zijn ouders vinden het prima, maar nog niet de hele wereld vindt het normaal, een jongen die danst. Adere dansers schieten hem te hulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden