Drinken

Ierse whiskey, heel toegankelijk maar toch complex

Rond kerst schreef ik over Irish Coffee. Tijdens dat schrijven merkte ik hoe enthousiast ik nog steeds ben over Ierland en zijn whiskey. 

Als beginnend whiskydrinker was ik ervan overtuigd dat ik nooit de overstap naar whisky uit een ander land zou maken (en ja: Ierse whiskey heeft de uitgang ‘ey’, omdat de stokers van het eerste uur zich wilden onderscheiden van hun Schotse concurrenten). Inmiddels zijn de Ierse flessen in de minderheid in mijn verzameling.

En eigenlijk is dat jammer, want er wordt prachtige Ierse whiskey gemaakt. Het grootste verschil met Schotland is het (in verreweg de meeste gevallen) ontbreken van een rooksmaak. Dat komt omdat de Ieren de mout in de whiskey niet boven een turfvuur drogen. Bovendien wordt Ierse whiskey drie keer gedistilleerd. Dat zorgt ervoor dat een goede Ier een mooie, volle - vaak wat romige - smaak heeft.

Rond

De eerste whiskey die ik omarmde was Jameson. Een gemakkelijk drinkbare, enorm toegankelijke Ier - een aanrader voor de beginnende whiskydrinker die zenuwachtig wordt van wat complexere Schotse whisky’s. De stokerij van Jameson is bovendien een visite waard. De oude distilleerderij in Dublin is er één van de toeristische trekpleisters.

Maar er zijn meerdere aanbevelenswaardige Ieren. Als journalist viel ik ooit voor de ‘pot still-whiskey’ van ‘Writers Tears’ - maar dat was alleen vanwege de naam. De allerlekkerste Ier is wat mij betreft de 12 jaar oude Redbreast. Een whiskey waarvoor je een paar jaar geleden alleen terecht kon bij een enkele gespecialiseerde slijter, maar die inmiddels vrij goed verkrijgbaar is. Een prachtige, mooi ronde whiskey, met een lange afdronk. Zoals vrijwel alle Ieren enorm toegankelijk, maar zo complex dat-ie steeds weer verbaast.

Druppelaar

Een glas whisky kan soms wel wat water gebruiken om tot zijn recht te komen. De echte kenner wil natuurlijk heel precies doseren, vandaar dat er speciale whisky-droppers op de markt zijn: pipetjes waarmee je heel precies een of meer drupjes kunt toevoegen. Op dit mondgeblazen model staat een engeltje: een verwijzing naar de angels’ share, het beetje whisky dat vervliegt tijdens het rijpingsproces - het deel voor de engelen. £ 20 via angelsshareglass.com

Meer artikelen lezen van ons testpanel dat wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica proeft? Je vindt ze hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden