null Beeld
Beeld

BoekrecensieThriller

Iemand wil zijn diamanten terug

Ook het tweede boek van Richard Osman, over vier ouderen die moorden oplossen, heeft een lekker ingewikkeld plot.

Monique de Heer

Gelukkig, de Britse comedian, tv-presentator en schrijver Richard Osman trapt niet in de val van leuk doen met bejaarden. In zijn tweede boek over de vier ouderen die vanuit een beschermde woonomgeving moorden oplossen, wordt ook onder de ouderdom geleden. Een geliefde echtgenoot is overleden, een andere is dement geworden. De knieën kraken.

Maar zelfspot is er ook. ‘Met een looprek lijk je dik hè, dat komt door de dunne pootjes’.

Aanvoerster van de Moordclub op donderdag, zoals de leden zich noemen, is Elisabeth, voormalig agent van de Britse geheime dienst MI5. Ze is al jaren gelukkig getrouwd met haar tweede echtgenoot, als haar ex na twintig jaar bij het verzorgingshuis opduikt.

Hij heeft de geheime dienst net verlaten, maar bij zijn laatste klus kon hij zich niet inhouden. Tijdens een inval bleek er een zakje diamanten zomaar op tafel te liggen. Douglas stak ze in zijn zak. Maar die diamanten waren van iemand en die wil ze terug. Of hij bij Elisabeth kan onderduiken.

Richard Osman Beeld Ray Burmiston
Richard OsmanBeeld Ray Burmiston

Net als in Osmans eerste boek De moordclub (op donderdag) ontwikkelt zich een lekker ingewikkeld plot. Er vallen doden maar die zijn zo verminkt dat niet zeker is wie het zijn (MI5 weet goed hoe ze dat moeten organiseren, weet Elisabeth).

De diamanten verdwijnen en er zijn nogal wat mensen op zoek naar het fortuin. Toch zal de lezer het meeste plezier beleven aan het meeleven met de vier onweerstaanbare leden van de Moordclub en de manier waarop vriendschap tussen deze ouderen na een enerverend leven veel voldoening geeft.

null Beeld
Beeld

Richard Osman
De man die twee keer doodging
(The Man Who Died Twice)
Vert: Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre
Bezige Bij; 425 blz. €20,99

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden