Interview

Iedereen kan straks bladeren door de boekerij van Drs. P

Drs. P op zijn 85e verjaardag in 2015  Beeld ANP
Drs. P op zijn 85e verjaardag in 2015Beeld ANP

De bibliotheek van Drs. P wordt openbaar. Van rijmwoordenboeken tot eigen notities over taal en humor.

Joost van Velzen

Nederlands cultuurerfgoed van de bovenste plank is het, het werk van Heinz Polzer, veel beter bekend als Drs. P. Liedjes als 'Dodenrit', 'Veerpont' en 'Knolraap en lof, schorseneren en prei' kan vooral de oudere generatie nog vaak letterlijk meezingen. Maar Drs. P (1919 - 2015) was ook een verzamelaar. Vandaag wordt de persoonlijke bibliotheek van de dichter en liedjesmaker overgedragen aan het Rotterdamsch Leeskabinet, dat de boekerij direct tentoonstelt. Even bijpraten dus met uitgever en liedjes- en literatuurverzamelaar Vic van de Reijt van 'Het Heen- en Weerschap'.

U heeft na zijn dood zorg gedragen voor de nalatenschap van Drs. P?

"Ja, Heinz had mij de auteursrechten toebedeeld. Daarop heb ik, samen met wat vrienden, een stichting in het leven geroepen onder de naam 'Het Heen - en Weerschap'. De bedoeling is vanaf het begin geweest om de boekerij van Heinz voor het publiek beschikbaar te stellen. Dat viel niet mee omdat het steeds moeilijker is om particuliere bibliotheken ergens onder te brengen. Er is gewoon geen ruimte voor boeken. Maar nu, ongeveer 2,5 jaar na zijn overlijden, komt alles samen en kan ook Michél de Jong aan de slag met het materiaal. Hij werkt aan de biografie van Drs. P."

Zitten er interessante dingen tussen?

"Heinz was een echte bewaarder, maar niet een erg zorgvuldige. Hij had weinig geregeld. Zijn archief is een rijke bron van nieuwe ontdekkingen. De bibliotheek bevat werk van hemzelf maar ook boeken met opdrachten van andere schrijvers, rijmwoordenboeken en notities over humor en taal."

Taal. Daar was hij een virtuoos in, hè?

"Heinz was een enorme liefhebber en voorvechter van de Nederlandse taal. Dat wordt ook door rappers van nu erkend: De Jeugd van Tegenwoordig en Extince, bijvoorbeeld. Al was Heinz wel veel strenger in zijn taal. Dat ging heel ver. 'Ou' mocht van hem niet rijmen op 'au'. Of: 'Het is fout dat jij van mij houdt'. Mocht niet, want een t en een dt zijn niet hetzelfde."

Waarom gaat de boekerij van Drs. P eigenlijk naar Rotterdam?

"Heinz studeerde economie aan de Nederlandse Economische Hogeschool en was lid van het Rotterdamsch Studenten Corps. Over zijn Rotterdamse tijd is van alles te zien op de tentoonstelling. Er wordt ook een door Roland Vonk samengestelde cd gepresenteerd: 'Het Rotterdams Passé van Drs. P'. Daar staan naast uitvoeringen van Drs. P ook liedjes op van Leen Jongewaard, Gerard Cox en Liesbeth List. Verder schreven Kees Torn, Pierre van Duijl en Mike Boddé muziek bij onlangs ontdekte teksten over Rotterdam, zoals een gedicht over Station Delftsche Poort. Ik vind het wel mooi dat de boekerij van Heinz juist hier terecht is gekomen. De bibliothecaris daar heette nota bene óók Drs. P! Doctorandus Pesch, hij is nu met pensioen. Het Leeskabinet is bovendien een ouderwetse, socialistische bibliotheek met als doel de gewone man met literatuur in aanraking te laten komen."

Drs. P was meer een ongewone man.

"Ja, maar wel met een grote bekendheid onder gewone mensen. Door zijn voorkomendheid en zijn vriendelijke welwillendheid groette iedereen hem op straat."

De tentoonstelling is tijdens openingsuren van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit te zien van 23 november tot eind maart 2018.

De bibliotheek van Heinz Polzer heeft uiteindelijk in Rotterdam een plek gevonden Beeld ANP Kippa
De bibliotheek van Heinz Polzer heeft uiteindelijk in Rotterdam een plek gevondenBeeld ANP Kippa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden