Review

Iedereen heeft zijn eigen eldorado

De favoriete films van Jann Ruyters, Belinda van de Graaf en Remke de Lange.

Belinda van de Graaf

3. Encounters at the End of the World – Werner Herzog

Waarom zou je als vermaard filmer en denker in beelden een autobiografie in boekvorm maken? De Franse regisseuse Agnès Varda vierde haar 80ste verjaardag, en maakte van haar levensverhaal een sprankelende nieuwe film. Varda neemt ons mee op een unieke tijdreis langs de Belgische stranden van haar jeugd en zakt in een bootje af naar Parijs, contemplatief, geestrijk en ontroerend. Centraal in Varda’s cinema staat de vrije associatie, en de werking van het geheugen. Wat herinner je je van je jeugd? Van je geliefde? Van de mensen die je pad kruisen, die je fascineren, intrigeren, motiveren?

Ook een ’roadmovie’, maar dan een beetje anders. In ’Eldorado’ voert de Waalse regisseur Bouli Lanners ons in een babyblauwe Chevrolet Break (bouwjaar 1979) door zijn Belgische goudland, langs de Oostkantons en de Hoge Venen. Lanners zit zelf achter het stuur, in een afgeknipte spijkerbroek, en kijkt met mededogen naar de loser die hij besluit een lift naar huis te geven. Op naar het zuiden! Lanners is een meester van de onverwachte situatie, en zijn ’Eldorado’ is zo’n grootse Belgische komedie omdat de tristesse altijd ergens op de loer ligt. Wel eens in tranen uitgebarsten bij een moestuintje?

De Duitse avonturier Werner Herzog gaat ook op reis, naar de zuidpool. In zijn ’roadmovie’ zijn celbiologen, ecologen en glaciologen de helden. Echt euforisch wordt het oog in oog met met de ijsmassa’s en de onderwaterwereld. De duikers die zich in stilte voorbereiden op een afdaling, filmt hij alsof ze zich opmaken voor een kerkdienst. Onder water klinkt hemels gezang, alsof we een kathedraal binnen komen. Herzog gunt ons een religieuze, operateske ervaring op Antarctica, en misschien een inkijkje in het sublieme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden