De SerieMisdaad

Iedereen gaat eraan in Mocro Maffia

In het nieuwe seizoen van Mocro Maffia zijn jonge criminelen pionnen in een schaakspel van bendeleiders. Beeld Trouw
In het nieuwe seizoen van Mocro Maffia zijn jonge criminelen pionnen in een schaakspel van bendeleiders.Beeld Trouw

Het nieuwe seizoen van Mocro Maffia is zo rauw als The Wire en zo meedogenloos als Game of Thrones. Net wanneer je een karakter leert kennen, komt de kogel.

Rufus Kain

Twee Marokkaanse tieners zitten na een plofkraak op een muurtje. Zuchtend verwijdert de oudere een grote scherf die bij de explosie in zijn been schoot. ‘Ik heb binnenkort zaalvoetbalwedstrijd. Hoe ga ik spelen, vriend?’ De jongere opent hoopvol de tas met verkreukelde 50 eurobriefjes en zegt, troostend: ‘Kijk broer, komt goed.’

Bij de aftrap van het derde seizoen maakt Mocro Maffia direct duidelijk: deze jongens riskeren veel voor weinig. Dat maakt hen perfecte pionnen in een schaakspel van bendeleiders. Vooral de jongste van de twee – de vijftienjarige Zakaria, alias Komtgoed – speelt dit seizoen een grote rol als klein radertje in de Amsterdams-Marokkaanse onderwereld.

Mocro Maffia begon in 2018 op RTL-streamingdienst Videoland. De serie was losjes gebaseerd op een gelijknamig en waargebeurd boek, maar latere seizoenen verwerken ook veel actueler nieuws.

Martelkamers en afgehakte hoofden

De Brabantse martelkamer van de vermeende drugsbaas Piet C.? Zit in het verhaal verweven. De mislukte eerste aanslag op misdaadjournalist Martin Kok? Komt ook voorbij. Dat afgehakte hoofd aan de Amstelveense Weg? U begrijpt het idee. Niet dat het een documentaire is (die heeft Videoland óók: De jacht op de mocro-maffia, met misdaadjournalist John van den Heuvel).

Het verhaal draait om een fictieve groep vrienden die door een noodlottig misverstand aartsrivalen worden. De belangrijkste strijd vindt in seizoen drie plaats, tussen drugskingpin Paus (gespeeld door Achmed Akkabi, die de serie samen met Thijs Römer bedacht) en Potlood (Nasrdin Dchar).

Maar hoewel Mocro Maffia is gefictionaliseerd, is het absoluut niet gerómantiseerd. Waar het eerste seizoen nog enige glitter en glamour kende – een beetje à la Narcos op Netflix – heeft het inmiddels meer weg van HBO-serie The Wire: rauw en realistisch.

Dat uit zich deels in de grauwe blauwe gloed die over de serie hangt, deels in de treurige levens van karakters. Maar wat Mocro Maffia vooral onderscheidt – oké, afgezien van de uitzonderlijk diverse cast – is dat vrijwel iedereen op ieder moment dood kan gaan, hoe geliefd ook het personage, hoe bekend ook de acteur.

Onschuldige mensen in de vuurlinie

Alleen de hogere bazen zoals Paus en Potlood zijn iets moeilijker kapot te krijgen (al zijn zij ook niet onaantastbaar). Verder is iedereen aan de criminele kant inwisselbaar, en belanden ook onschuldige mensen af en toe in de vuurlinie.

Vaak komt de kogel net wanneer we een personage beter leren kennen, waardoor het voelt alsof hij of zij te vroeg sterft. Dat is expres, het zegt iets over de wereld die de serie laat zien. Zoals creatief producent en hoofdrolspeler Achmed Akkabi in een interview zegt. “Je kunt je absoluut gaan hechten aan mensen, maar ze gaan er allemaal aan. Dat is een gegeven.”

In datzelfde interview vertelt Akkabi over het creatieve proces van de serie. Bijvoorbeeld over hoe sommige castleden de ruimte krijgen om teksten te improviseren, wat het taalgebruik rijk en authentiek maakt – en bovendien minder houterig dan in Nederlandse series soms het geval is.

Veel van die taal komt ook terug in de soundtrack, die grotendeels bestaat uit de Nederlandse hiphop waar personages in rustmomenten of op de scooter naar luisteren. Nog een manier waarop Mocro Maffia de grens weet te slechten tussen het verhaal en de echte onderwereld van Amsterdam.

Seizoen drie van Mocro Maffia is nu te streamen op Videoland.

Correctie 22-3: In een eerdere versie van dit artikel stond ‘de Brabantse martelkamers van Ridouan T.', wat ‘de Brabantse martelkamer van Piet C.’ had moeten zijn.

Lees ook:

Dit zijn de beste series van het afgelopen jaar

In een lijstjesoverzicht van het jaar dat bijna iedereen tot thuisblijven dwong, kunnen series niet ontbreken. Redacteuren van Trouw geven elk hun favoriet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden