null Beeld
Beeld

De SerieThe Serpent

Iedereen die met de bikinimoordenaar in aanraking komt loopt gevaar

The Serpent is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Charles Sobhraj, die Amerikaanse en Europese toeristen (van wie twee Nederlanders) vermoordt. Hij koestert een intense minachting voor het oppervlakkige massatoerisme.

Je weet dat er narigheid komt als een televisieserie begint met de tekst dat het verhaal is geïnspireerd op echte gebeurtenissen en namen soms zijn gewijzigd uit respect voor de slachtoffers. De Netflix-serie The Serpent begint zo, dus zet u schrap. Meteen na de waarschuwingstekst zijn er beelden van een man, Charles Sobhraj. Hij geeft een interview aan de Amerikaanse televisie en ontkent alle moorden waar hij blijkbaar van verdacht wordt. Het is 1997 en hij leeft als gewone burger in Parijs.

The Serpent vertelt een gruwelijk, waargebeurd verhaal. In 1975 en 1976 vermoordde Sobhraj ten minste twaalf mensen, Amerikaanse en Europese toeristen – onder wie een Nederlands stel – tijdens hun rondreis in Zuidoost-Azië. Hij drogeerde ze, verdronk ze en stak ze vervolgens in brand. Eerder heette hij ook de bikinimoordenaar omdat veel slachtoffers in bikini werden gevonden, de bijnaam ‘het serpent’ kreeg hij vanwege de listige manier waarop hij zijn slachtoffers, justitie en zijn directe omgeving wist te bespelen en manipuleren.

De massamoordenaar Charles Sobhraj met één van zijn slachtoffers Beeld BBC/© Mammoth Screen
De massamoordenaar Charles Sobhraj met één van zijn slachtoffersBeeld BBC/© Mammoth Screen

Vooral de eerste afleveringen van deze achtdelige serie, oorspronkelijk gemaakt door de BBC, zijn goed voor veel kippenvel. Charles, een galante slanke dertiger, geeft een zwembadfeestje in zijn huis in Bangkok. Er hangt een bedwelmende sfeer van seventies, wierrook, drugs en schimmige transacties. Charles stelt zich aan nieuwe gasten voor als Alain. Binnen ligt een backpacker ziek in bed. Charles pakt het paspoort en geld uit de tas terwijl Charles’ geliefde ‘Monique’ de zieke nog een medicijn geeft. Als een chirurg vervangt de originele pasfoto door een foto van zichzelf, en even later stapt Charles met z’n nieuwe pas, samen met Monique (die Marie-Andrée blijkt te heten) op het vliegtuig naar Hongkong om juwelen te verhandelen.

Meteen weet je als kijker dat iedereen met wie deze man in aanraking komt, gevaar loopt. Maar hoe ver hij daarbij gaat, en hoe het hem lukt zijn gang te gaan, en vooral waarom is de vraag die de serie spannend maakt. Het verhaal begint op het moment dat Herman Knippenberg, een Nederlandse diplomaat, bericht krijgt over twee vermiste Nederlanders en op onderzoek uitgaat. De echte Knippenberg deed laatst zijn verhaal in Trouw. (Een geruststellende spoiler alert: hij overleefde het drama dus ook.)

Britse acteur kan Hollande naam niet uitspreken

Ondanks het spannende verhaal heeft de serie wat punten laten liggen. Er wordt zo vaak in de tijd gesprongen dat het duizelt. Prettig is dat niet iedereen continu Engels praat, maar blijkbaar vonden de Britten Nederlandstalige en Franstalige hoofdrolspelers te riskant. De Britse Billy Howle, die Herman Knippenberg speelt, heeft qua Nederlands zelfs moeite met zijn eigen naam, en ook Marie-Andrée uit (Franstalig) Quebec, schitterend gespeeld door de Britse Jenna Coleman, heeft hoorbaar moeite met het Frans.

Charles Sobhraj, zoon van een Vietnamese moeder en een Indiase vader, opgegroeid in Frankrijk, koestert een intense minachting voor de oppervlakkigheid waarmee de Europeanen over de rest van de wereld denken, toeristen voorop. Sobhraj kiest willekeurige slachtoffers, die, eenmaal in zijn greep, bijna onmogelijk kunnen ontsnappen. Het had iedereen kunnen zijn, maakt The Serpent duidelijk. Het knappe van de serie is dat je als kijker, ondanks de gruweldaden die hij pleegt, ook de kritiek begrijpt op de absurditeit van blind massatoerisme. De timing kon niet beter zijn.

The Serpent is te zien op Netflix

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden