Drinken

Idyllisch wijntoerisme in Portugal

herdade-dos-grous-branco Beeld TR BEELD
herdade-dos-grous-brancoBeeld TR BEELD

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: jonge Portugese wijn.

Laura van Baars

Het eerste dat opvalt aan de streek Alentejo zijn de ooievaars. Van Lissabon naar de Algarve rijdend, passeerden we vorige week honderden elektriciteitsmasten aan weerszijden van de snelweg propvol grote nesten en af- en aanvliegende ooievaars. Aan de voet van deze stalen bomen liggen de wijngaarden van Alentejo (uitgesproken als Aletezjoe), ook wel het Californië van Portugal genoemd omdat het de grootste wijnstreek van het land is, het er enorm heet kan worden en er ook veel geïnvesteerd wordt in innovatieve wijnproductie.

Hoewel die traditionele methode zeldzamer wordt, kneuzen sommige Portugese wijnhuizen de druiven nog steeds door ze met blote voeten plat te stampen. De Portugese wijnindustrie onderscheidt zich graag door die combinatie van klassieke en moderne technieken.

Maar er zit nog aan een ander aantrekkelijk kantje aan een idyllische wijnpluk (vindimas) op blote voeten: het trekt toeristen die mogen toekijken als vrouwen en kinderen de druiven van de ranken snijden en mannen uit de buurt in een cadans rondbanjeren in het volgestorte vat. Bij dit enoturismo, wijntoerisme, hoort natuurlijk een lekker diner en een overnachting in de omgeving. Geen Portugees die je hier overigens cynisch over hoort doen: iedere vorm van toerisme is zeer welkom.

Wij zijn echter te vroeg voor de vindimas: de pluk vindt vanwege de hitte vroeg plaats, maar toch pas in augustus. We rijden door naar de Algarve en het is in het meest zuidwestelijk gelegen puntje Sagres, dat we kennismaken met een daar erg populaire Alentejo: een vinho branco uit 2017 van Herdade dos Grous. Een wijn met een lekker vetlaagje, gemaakt door een van de belangrijkste Portugese wijnmakers, Luis Duerte.

Hij gebruikte drie druivenrassen voor deze blend: antão vaz, arinto en roupeiro. Typisch Portugese rassen, zoals er hier zoveel zijn: wel zo’n 300 verschillende druivensoorten die alleen hier voorkomen. Soms worden er op oude wijnstokken zelfs nog onbekende rassen aangetroffen. Maar Duerte koos deze: arinto geeft goede zuren, roupeiro en antão vaz geven een bepaalde zachtheid en aroma’s van perzik en abrikoos. Wel jong drinken.

Herdade dos Grous vinho branco 2017, anderewijn.nl, € 11,25

Meer afleveringen uit de rubriek ‘Drinken’ vindt u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden